Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton on syytä puolustaa arvojaan

Nato-maat korostavat monin tavoin yhtenäisyyttään, mutta suljettujen ovien takana huoli yhteisen arvopohjan pitävyydestä sanotaan ääneen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jonathan Ernst / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti lauantaina tiedotustilaisuuden Naton huippukokouksessa Varsovassa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti lauantaina tiedotustilaisuuden Naton huippukokouksessa Varsovassa. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters

Sotilasliitto Naton huippukokouksessa Varsovassa kuultiin paljon puhetta siitä, miten merkittäviä päätöksiä kokouksessa tehtiin ja kuinka yhtenäisenä Nato nyt vastaa paitsi Venäjän arvaamattomuuteen myös Isisin uhkaan Naton eteläisessä naapurustossa. Nato-johtajat kuvasivat huippukokousta tärkeimmäksi sitten kylmän sodan päättymisen.

Krimin miehitys ja sota Itä-Ukrainassa veivät Naton todelliseen hätätilaan – miten Venäjään on suhtauduttava? Nyt linja on löytynyt. Venäjän-politiikassa on kaksi raidetta: pelotteen vahvistaminen ja vuoropuhelun korostaminen. Huippukokouksen konkreettisin päätös on tuoda Puolaan ja Baltian maihin Nato-maiden sotilaita osoitukseksi siitä, että liittokunta vastaa, jos sen jäseniin kohdistuu aggressioita. Toisaalta Natolla on tarve tehdä Venäjän kanssa yhteistyötä monissa asioissa – ei vähiten Syyrian sodan ratkaisussa.

Uusi aika Venäjä-suhteissa on Natolle silti vaikea. Natolla on paine näyttää olevansa yhtenäinen jakaantuneisuuden ja heikkouden sijaan. Ulospäin yhtenäisyys korostui monin tavoin. Suljettujen ovien takana sanottiin kuitenkin myös ääneen huoli siitä, pitääkö yhteinen arvopohja.

Kylmää sotaa ei voitettu vain aseilla vaan myös arvoilla, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Nato-maiden päämiesten yhteisellä työillallisella, jolle myös presidentti Sauli Niinistö osallistui. Illallisella Obama puhui paljon arvoista ja siitä, että Venäjä ja länsiliittouma eivät jaa samoja arvoja. Kävi kuitenkin selväksi, että myös Nato-maiden johtajilla on monia eri arvoja ja tavoitteita.

Populistit istuvat jo Naton pöydässä. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras esitti omassa puheenvuorossaan, että vastakkainasettelusta Venäjän kanssa tulisi luopua kokonaan. Eikä Tsipras ole yksin.

Obama oli hyvin huolissaan populismin noususta paitsi Yhdysvalloissa myös Euroopassa. Hän varoitti työillallisella populismin vaarallisuudesta. Obaman mukaan niitä johtajia, jotka vetoavat kansalaisiin populistisesti, on paljon. Hänen viestinsä oli, että on tärkeää osoittaa kansalaisille tällaisten johtajien olevan väärässä.

On selvää, että dynamiikka Natossa muuttuu, jos Donald Trump voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit. Trump on uhannut jopa vetäytyä liittolaisten puolustamisesta. Myös ympäri Eurooppaa populistit luovat painetta. Britanniassa paine purkautui EU-äänestyksessä, ja brexitin seuraukset olivat vahvasti esillä Varsovassa. Myös Ranskan presidentin François Hollanden viestit Venäjästä voivat olla osin ristiriitaisia.

Huoli yhteisestä arvopohjasta nousi esiin myös julkisissa puheenvuoroissa. Nato-kokouksen isäntä Puola sai Obamalta varoituksen. Obama arvosteli Puolan hallituksen ajamaa oikeuslaitoksen uudistusta ja muistutti median vapauden ja oikeusvaltioperiaatteen olevan Naton arvojen ydintä.

Puolan hallituksen toimet ovat varsinkin EU:lle päänvaiva. Natolle Puola ei ole ongelmista suurin, sillä Turkkiin verrattuna Puola on pulmunen. Autoritaarisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin johtama Turkki on tärkeässä roolissa, kun Nato laajentaa toimiaan Syyrian naapurimaissa ja keskisellä Välimerellä kukistaakseen Isisin.

Syyrian naapurustossa toimiminen on Natolle vaikeaa, Turkista riippumatta. Syyrian sodan ratkaisussa dialogin Venäjän kanssa on toimittava. Myös Turkin suhde Venäjään mietityttää. Toisaalta Turkki on Naton jäsen, joten päätökset on tehty yhdessä.

Kun Nato puhuu Venäjän ajamien arvojen vaarallisuudesta, sen on pystyttävä puhumaan myös omista arvoistaan ja siitä, että kaikki pysyvät arvojen takana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat