Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökki on pala maata ja taivasta

Siinä Suomenlahden pienessä saaressa on minun henkinen kotini.

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Takana oli ensimmäinen vuosi Hollannissa, kun ystäväperhe suuntasi kesälomalle. Ensin Itä-Euroopan kautta Viroon ja lautalla Suomeen. Auto ei kurvannut kotiseudulle Espooseen vaan livakasti Ruuhka-Suomesta suoraan Korpilahdelle, mökille. Järvenrannalle, metsän keskelle.

Samoin tekee Saksassa asuva ystäväpariskunta. Pari päivää luonamme riittää, ja sen jälkeen suuntana on mökki tuntikausien bussimatkan takana. Järvi ja sauna ovat parasta, mitä on, vaikka ystäviä on ympäri Suomea.

Mitä minä teen, kun loma koittaa? En haaveile ruuhkaisista festareista tai Keski-Euroopan kuumuudesta, vaan haluan mökkisaareen. Siinä Suomenlahden pienessä saaressa on minun henkinen kotini.

Miksi suomalaiset sitten ovat hurahtaneet mökkeihinsä? Meillä ei ole saasteongelmia, ei valtavia ruuhkia tai kakofoniaa, joita pitäisi lähteä karkuun.

Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä, moni niistä perittyjä, osa itse rakennettuja. Monen kolmekymppisen vanhemmat ovat 1980-luvulla – keskellä omia ruuhkavuosiaan – rakentaneet mökkejä samalla, kun kerrostalokotien asuntolainaa on lyhennetty ennätysvauhtia. Pienet lapset ovat pyörineet jaloissa.

Lähiölasten vanhemmat ovat halunneet sen oman palasensa maata, jossa tähtitaivaan ja tuvan välissä ei ole mitään. Tupia ja pirttejä laajennetaan, kun teinivuotensa ohittaneet lapset palaavat mökille siippojensa ja lastensa kanssa.

Kun katson ylälauteen ikkunapaikalta tuttua saunalahtea, tuntuu, että maailma on radallaan. Kun pohjoisrannan kalliolta ihailen auringonlaskun värjäämää taivasta ja ikuiselta tuntuvaa maisemaa, tiedän, mistä aurinko seuraavana aamuna nousee – ja että se aina nousee.

Päivisin lapset kiipeävät samoille kiville kuin minä ja veljeni 30 vuotta sitten. Iltaisin he eivät halua kuulla iltasatua kirjasta vaan vaarin tarinoita siitä, miten eno aikanaan putosi saunan rakennustyömaalla kuoppaan tai miten äiti kyyn nähtyään kiljui lahdet raikumaan.

Saaressa rakennetaan jälleen. Pieni tytär hihkuu kaivettujen perustusten keskeltä, että äiti tule äkkiä katsomaan. Tyttö virnistää ja hyppää kuoppaan niin, että hän näkyy vain navasta ylöspäin. Hymy leviää entisestään.

Hän selvästi haluaa, että tätä juttua kerrotaan iltasaduksi tässä samassa saaressa hänen lapsilleen 30 vuoden päästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat