Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi tavallisuus ei ole hillittyä tai hurmaavaa

Arvostelu nurkan takana ei enää riitä – onhan tavalliselle ihmiselle avautunut mahdollisuus ärhennellä julkisesti.

Pääkirjoitus
 
Terho Pursiainen
Terho Pursiainen on eettisiin kysymyksiin perehtynyt filosofian tohtori ja yhteiskunnallinen osallistuja kuudella vuosikymmenellä.

Albert Camus’n Putoaminen-romaanin (1956) kertoja mietti, mitä tulevaisuuden historioitsijat sanovat modernista ihmisestä. ”Yksi lause riittää hänestä: hän naiskenteli ja luki lehtiä. Luullakseni aihe on tällä käsitelty tyhjentävästi.”

Moderni ihminen oli hätkähdyttävän tavallinen, vain kahdella sanalla kuvattava olento.

Ajat kuitenkin muuttuvat. Lehtien lukeminen vähenee kaiken aikaa.

Saara Turunen voitti Helsingin Sanomien viime vuoden kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Rakkaudenhirviö. Vuoden teatteritapauksia on ollut näytelmä Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta. Turunen kirjoitti sen kirjansa pohjalta ja ohjasi Q-teatterille.

Perheenäiti on kattanut jouluaterian valmiiksi. Hän kutsuu perheen pöytään. Miehet tuijottavat matsia televisiosta. He eivät näytä edes kuulevan kutsua. Pettynyt äiti pillahtaa itkuun.

Kohtaus on kulunut. Näytelmässä ja kirjassa on muitakin kuluneita kohtia. Kliseet eivät ole puute. Banaalin kuvaus on banaali. Camus’n kertoja tarvitsi vain kaksi kliseetä kuvatessaan modernia ihmistä.

Turusen näkökulma on tyttären näkökulma. Syvästi sovinnainen äiti pitää yllä tavallisuuden kuria perheessä.

Aksel Sandemose kuvasi samaa tavallisuuden diktatuuria pienessä kyläyhteisössä, Jantessa, kirjassaan Pakolainen ylittää jälkensä (1933). Hän kiteytti havaintonsa tavallisuuden kymmeneksi käskyksi, Janten laiksi. Turusen tavallisuuden kuvaus soveltaa Janten lakia nyky-Suomeen.

Janten lain kolme ensimmäistä käskyä ovat nämä: Älä luule olevasi jotain. Älä luule olevasi yhtä hyvä kuin me. Älä luule olevasi meitä viisaampi.

Kyläläinen tietää elävänsä muiden katseen alla. Älä luule, että sinussa on mitään, mitä emme tietäisi! Yksityisyytesi on harhakuvitelma, väärää tietoisuutta: sinut nähdään kaiken aikaa, perin pohjin. Muut ihmiset ovat Jantessa kaikennäkevä taho.

Turusen sketsit olisi helppo ymmärtää nimenomaan suomalaisuuden pilkaksi. Tavallisuus ei kuitenkaan ole erityinen suomalaiskansallinen piirre. Se oli samanlaista norjalaisessa pikkukylässä vuosikymmeniä sitten kuin on nykyisin Suomessa. Tavallisuus on koko maailmassa tavallista.

Silti tavallisuus on sidoksissa aikaan ja paikkaan. Sikäli se on historiallista.

Tavallisuuden ytimessä on epätavallisen vierastaminen. Tavallisuus kiinnittää paheksuvan huomionsa eri aikoina ja eri paikoissa erilaisiin epätavallisuuksiin.

Nykyteemoja ovat maahanmuuttajien erilaisuus ja toisten seksuaalisen suuntautumisen erilaisuus. Islam pääsee listalle monien maahanmuuttajien taustan vuoksi. Viitataan joidenkin ääriryhmien terroritekoihin.

Nainen ei ole tilastollisesti epätavallinen ilmiö. Miesten hallitsemassa kulttuurissa naistakin käsiteltiin poikkeuksena. Tavallisuus vieroksui naistakin. Miesvalta on väistymässä, mutta naisvihan jäänteet hautuvat sosiaalisen median viemäreissä. Vihaa ilmaistaan kuvottavilla tavoilla.

Tavallisuus on historiallista siinäkin, että sitä ilmaistaan eri aikoina eri tavoin. Vielä vähän aikaa sitten tavalliset ihmiset tyytyivät enimmäkseen olemaan hiljainen enemmistö. Hiljainen enemmistö oli vain joukko tavallisia, yksityisiä, erillisiä tolkun ihmisiä. He paheksuivat kaikkea epätavallista. Yleensä riitti toruskelu perhepiirissä – kuten Turusen kuvauksissa – tai työpaikan kahvihuoneessa.

Arvostelu nurkan takana ei enää riitä. Onhan tavalliselle ihmiselle avautunut mahdollisuus ärhennellä julkisesti. Sosiaalinen media on tehnyt jokaisesta oman elämänsä päätoimittajan.

Aiemmin oli tapana puhua porvarillisesta hegemoniasta eli ylivallasta. Porvaristo piti yllä yleistä hyväksyttävyyden komentoa hillityn charminsa avulla. Uustavallisuus, joka nyt pyrkii ylivaltaan, ei ole hillittyä – puhumattakaan siitä, että se olisi hurmaavaa.

Koko hiljainen enemmistö ei toki ole lähtenyt liikekannalle. Sehän vieroksuu perinteisesti liioittelua.

Tolkun ihmiset eivät kuitenkaan ole sivullisia, vaikka pitävät suunsa kiinni. Koska he ovat hiljaa, he antavat militantin tavallisuuden rähjätä nimissään. Hiljaisuus on äärimmäisyyksien kutupaikka.

Brexit on todellisten, tavallisten, kunnollisten ihmisten juhla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat