Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki Baltiassa tapahtuva vaikuttaa myös Suomeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehti kehottaa Suomea vetämään rehellisesti rajan mahdollisuuteen tukea Viroa tiukan paikan tullen.

”Naton huippukokouksen painopiste oli Baltian ja Puolan puolustuksessa.”

”Barack Obama vannoi, että Eurooppa voi luottaa Yhdysvaltain tukeen – siis myös Baltiassa.”

”Baltit puolestaan ovat luottaneet vieraan apuun. Virossa odotettiin 1940-luvullakin lännestä ’valkoista laivaa’. Nykyään siellä ymmärretään oman puolustuksen välttämättömyys, ja Latviakin on vahvistamassa sitä.”

”Suomi ei osallistunut Naton päätöksiin, mutta etenkin kaikki Baltiassa tapahtuva vaikuttaa meihin. On eri tavoin tuettava Viroa – mutta samalla on todettava rehellisesti, ettemme voi tiukan paikan tullen auttaa heimoveljiä sotilaallisesti. Oman alueemme turvaamisessa on riittämiin ponnisteltavaa.”

”Samalla tavalla Ruotsi on vetänyt rajan Suomen puolustuksen tukemiselle vuodesta 1812 alkaen – osin aiemminkin. Viimeksi tämä vahvistettiin Kultaranta-keskustelussa.”

”Varsovassa korostettiin myös vuoropuhelua Venäjän kanssa. Toivottavasti Sauli Niinistö on oikeassa siinä, että tässä on edistytty. Suomelle merkittävää oli päästä länsiliiton illallispöytään. Siellä noteerattiin aloite vaatia transponderit Itämerellä pörrääviin lentokoneisiin.”

Kalevan mukaan Euroopassa ollaan jälleen tutun kysymyksen äärellä: onko viisaampaa antaa pankkien kaatua kuin pelastaa ne?

”Brexit-keskustelun taustalla on koko ajan muhinut vähemmän huomiota saanut riski, Italian uhkaava pankkikriisi.”

”Nykyisessä Euroopassa asia ei ole vain Italian sisäinen. EU:n pankkiunionin säännöt kieltävät valtionavustukset pankeille. Ideana tässä on, että vastuun pankkien pääomittamisesta pitäisi olla niiden omistajilla ja velkojilla – ja jos ne eivät lähde pelastusoperaatioon, ne kärsivät tappiot.”

”Italian pääministeri Matteo Renzi aikoo lehtitietojen mukaan kuitenkin viimeiseen asti karttaa mahdollisuutta, että erityisesti piensijoittajat ja pienyritykset joutuisivat maksumiehiksi. Siksi maksajien joukosta halutaan vielä suurempi: kaikki veronmaksajat mukaan.”

”Italian hallituksen linjaa voi ymmärtää. Maan taloudelle sen suurten pankkien kaatuminen aiheuttaisi vaarallisen tilanteen. Kaiken lisäksi se kriisi voisi synnyttää laajemman paniikin Euroopassa. Surkeassa kunnossa on jo nyt esimerkiksi saksalainen suuri investointipankki Deutsche Bank.”

”Säännöt ovat säännöt myös Euroopan pankkiunionissa. Näyttää kuitenkin jälleen siltä, että todellisuus ei istu sääntöihin. Silloin sääntöjen pitäisi joustaa. Jos Italian suunnittelema pankkituki estää uuden pankkikriisin synnyn Euroopassa, Italia tukekoon pankkejaan siinä määrin kuin kriisin taltuttaminen vaatii.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat