Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaikein tehtävä

Euroopan unionin on pidettävä Britannian eroneuvotteluissa tiukka linja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
PETER NICHOLLS / Reuters
Theresa May on Britannian uusi pääministeri.
Theresa May on Britannian uusi pääministeri. Kuva: PETER NICHOLLS / Reuters

Britannian uudella pääministerillä Theresa Maylla on edessään Euroopan vaikeimpia tehtäviä. Hänen on neuvoteltava ensimmäistä kertaa EU:n historiassa jäsenmaan ero unionista.

Tähän mennessä Eurooppa on monestakin syystä halunnut yhtenäistyä. Alun perin yhteisön tarkoituksena oli sitoa eurooppalaiset maat taloudellisesti niin riippuvaisiksi toisistaan, että uudet sodat olisivat järjettömiä. Nykyisin yhdentymisessä on pitkälti ollut kyse Euroopan selviytymisestä maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Britannian kansanäänestys juhannuksena kertoi kuitenkin omaa kieltään EU:n arvostuksesta. Yhteisen Euroopan unelma on kärsinyt inflaation. Tästä huolimatta äänestystulos oli järjenvastainen: eroamalla EU:sta Britannialla on aiempaa vähäisemmät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mihin globalisaatio kehitystä vie.

Sisäministerinä toiminut May – EU-jäsenyyden kannattaja – on jo aiemmin ilmoittanut, että Britannia lykkää eroneuvottelujen aloittamisen ensi vuoden puolelle. Siten Britannian todellinen ero olisi mahdollinen aikaisintaan runsaan kahden vuoden kuluttua. Kahden vuoden aikataulu on todennäköisesti epärealistinen – niin monimutkainen neuvottelutilanne on.

Muut EU-maat ovat yrittäneet tiivistää rivejään brittien kansanäänestyksen jälkeen. EU:n viesti on ollut, ettei mistään neuvotella ennen kuin Britannia on jättänyt virallisen eroilmoituksensa.

Jäsenmaiden linja on pitänyt yllättävän hyvin. Linjauksella on haluttu estää EU-vastaisen epidemian leviäminen muihin jäsenmaihin. Esimerkiksi Hollannissa muukalaisvastaiset populistit ovat innostuneet brittiäänestyksestä ja vaatineet nexitiä Britannian brexitin tavoin. Suomessa perussuomalaisten nuorisosiipi on oireillut samalla tavoin, ja myös moni puolueen kansanedustajista suhtautuu suopeasti EU-kansanäänestykseen (Yle 12.7.).

EU:n linjan on oltava tulevissa neuvotteluissa jämerä. Yhteisö ei ole kuin ruotsinlaivan seisova pöytä, josta voi napata vain haluamansa. Jäsenyys myös tarkoittaa sitoutumista eurooppalaiseen historiaan ja tulevaisuuteen.

Kun Britannia selvästi haluaa EU:n sisämarkkinoille tulevaisuudessakin, sen on joustettava erityisesti maahanmuuttoon ja unionin kansalaisten vapauksiin liittyvissä kysymyksissä. Rajoja ei voi sulkea muilta, jos aikoo itse hyppiä toiselle puolelle.

Samalla EU:n ja sen jäsenmaiden tulee pitää neuvotteluissa pää kylmänä ja muistaa Britannian merkittävä rooli Euroopassa. Vaikka Britannia eroaisikin EU:sta, sen markkinat ovat edelleen avaintekijä koko maanosan taloudelle. Myös maailmanpoliittisesti Lontoon ja Washingtonin tiivis suhde on asia, jota ei voi sivuuttaa.

Britanniaa ei tule perusteettomasti rangaista konservatiivijohtaja David Cameronin vastuuttomasti synnyttämästä EU:n kriisistä. Cameronin aiheuttamasta sekasorrosta ei tule myöskään palkita.

Cameron pelasi sisäpoliittisista syistä uhkapeliä Euroopan tulevaisuudesta. Kansanäänestyslupauksineen ja virhearviointeineen Cameron jääkin Euroopan historiankirjoitukseen yhtenä maanosan nimekkäimmistä tunareista.

Britannian uusi pääministeri Theresa May, 59, on sanonut brexitin todella tarkoittavan sitä, että Britannia eroaa EU:sta. May opiskeli aikoinaan Oxfordin yliopistossa maantiedettä. Hän tietänee hyvin myös sen, missä Britannia sijaitsee poliittisesti.

Eurooppa ei ole Eurooppa ilman Britanniaa, eikä Britannia ole mitään ilman Eurooppaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat