Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa ei luota hallitukseen – eikä liioin oppositioon

Kansalaisten luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on heikentynyt.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Porin Suomi-Areenalla eilen tiistaina julkaistun, Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän kyselyn mukaan kansalaisten luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vuodessa heikentynyt merkittävästi.

Harvempi kuin joka kolmas pitää Juha Sipilän (kesk) hallituksen kykyä hoitaa maan asioita erittäin tai melko hyvänä. Kaksi viidestä epäilee hallituksen kykyä. Vuosi sitten vastaavassa tutkimuksessa kaksi viidestä oli vielä erittäin tai melko luottavainen maan hallitusta kohtaan.

Tutkimuksesta voi lukea hallituksen kokoonpanosta riippumattoman tyypillisen trendin: kohta valintansa jälkeen uusi hallitus saa enimmäkseen hyviä arvosanoja. Kun hallitus on toiminut jonkin aikaa, arvosanat alkavat heiketä. Ihmiset pettyvät odotuksissaan, jotka säännönmukaisesti ovat ylimitoitettuja.

Tästäkin syystä hallituksen kannattaa ajoittaa ikävät päätökset toimikautensa alkupuolelle. Äänestäjät ehtivät alkujärkytyksen jälkeen tottua uuteen tilanteeseen ajoissa ennen seuraavia vaaleja.

Nykyinen hallitus onkin tehnyt ensimmäisen vuoden aikana päätöksiä, jotka heijastuvat jokaisen palkansaajan arkeen: työnantajan sosiaaliturvamaksuja on siirretty palkansaajien maksettavaksi ja lomarahoja on leikattu määräajaksi julkisella sektorilla.

Toimilla on haluttu parantaa suomalaisyritysten viennin hintakilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä. Saattaa kuitenkin käydä niin, ettei tämä hallitus ehdi nauttia työnsä hedelmistä.

Pääministeri Sipilä on sanonut, että ikävät päätökset on nyt tehty. Toivoa sopii. Britannian todennäköinen ero EU:sta heikentää myös Suomen talouskasvua.

Aivan hallituksen toimikauden alussa pääministerin ja hallituspuolueiden puheenjohtajien valta on suurimmillaan. Kansanedustajat ovat tyytyväisiä, kun oma puolue on taas hallituksessa. Moni elättelee toivetta pääsystä ministeriksi.

Jos usko maan hallitukseen on horjunut ensimmäisen toimintavuoden aikana, se ei näy kyselyssä niin, että oppositiopuolueiden uskottaisiin tekevän hallituksessa parempaa jälkeä. Usko oppositiopuolueiden kykyihin ei ole vuodessa käytännössä muuttunut lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat