Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa ottaa vastuun Euroopan turvallisuudesta

Tähän asti EU:n turvallisuuspolitiikassa vastuuta ovat kantaneet Britannia ja Ranska, mutta nyt Saksa kasvattaa rooliaan.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Euroopan turvallisuuspolitiikassa on myllertänyt sitten Krimin miehityksen niin, ettei eteen ole nähnyt. Aina kun on luultu, että vähän tasaantuisi, on saatu yllättyä. Turvapaikanhakijat sekoittivat Euroopan. Yhdysvaltain presidentinvaaliasetelmat löivät ällikällä. Tuli brexit.

Kaikkien yllätysten keskellä Naton huippukokous Varsovassa tuntui kovin seesteiseltä. Nato-kuplassa ei tarvinnut arvailla, missä on uhka. Ja ainakin yhden viikonvaihteen liittokunta pystyi esittämään yhtenäistä. Keskiviikkona kaikki voi olla taas toisin.

Tänään keskiviikkona on koolla Naton ja Venäjän yhteinen neuvosto, jossa käydään läpi Naton huippukokouksen tuloksia. Neuvostoon latautuu paljon odotuksia, ja reaktiot kertovat lännen ja Venäjän väleistä.

Keskiviikkona tulee julki myös Saksan turvallisuuspoliittinen selonteko. Edellisestä onkin kymmenen vuotta. Saksan selonteko on mitä mielenkiintoisin asiakirja – siitä huolimatta, ettei se itse asiassa sisällä yllätyksiä. Kaiken arvaamattomuuden keskellä on hyvä, että Saksa on jo kertonut, mitä se aikoo.

Saksa tietää, että muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi muut odottavat sen ottavan suuremman turvallisuuspoliittisen roolin. Niin Saksa myös tekee, ja se on selonteon pääviesti.

Myös Varsovassa Saksa sai, mitä halusi. On juuri Saksan tahto, että Nato puhuu samaan aikaan pelotteesta ja vuoropuhelusta. Tämä on ollut sekä liittokansleri Angela Merkelin että ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin viesti – tosin niin, että Merkel painottaa pelotetta ja Steinmeier vuoropuhelua.

Saksa myös ottaa vastuulleen Naton uudet joukot Liettuassa. Sitoutuminen Baltiaan on poliittisesti merkittävää. Myös uudessa selonteossa Saksa korostaa, että turvallisuuspolitiikassa maa toimii yhteistyössä muiden kanssa.

Saksan turvallisuuspoliittinen rooli ei ole ollut suhteessa siihen, että Saksa on Euroopan talousmahti. Nyt painoarvo kasvaa. Saksa kasvattaa myös puolustusmenojaan. Suuresta kasvusta ei ole kyse, mutta trendi on nouseva.

Suomea kiinnostaa Saksan uusi rooli EU:n turvallisuuspolitiikassa. Tähän asti EU:ssa vastuuta ovat kantaneet Britannia ja Ranska. Ne ovat YK:n turvallisuusneuvoston pysyvinä jäsenmaina henkisesti toista maata kuin muut EU-maat.

Nyt on Saksan vetovuoro. Euroopan kannalta on ratkaisevaa, miten Saksa täyttää myös tämän roolinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat