Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalien yhdistäminen pysyvästi olisi ongelmallista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat kirjoittaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) ehdotuksesta jatkaa vaalien yhdistämistä (TS 11.7.).

”Hallitus päätti keväällä, että ensimmäiset valtakunnalliset maakuntavaalit järjestetään 2018 yhdessä presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa.”

”Suomessa on järjestetty ainoastaan kerran valtakunnallisesti kahdet vaalit samaan aikaan. Maamme ensimmäiset europarlamenttivaalit pidettiin yhdessä kunnallisvaalien kanssa lokakuussa 1996. Vaalit toteutettiin erillisellä lailla.”

”Vuoden 1996 kokemuksia on käytetty hyväksi, kun toimikunnat ovat selvitelleet vaalien yhdistämisen hyötyjä ja haittoja.”

”Eurovaalit ja kuntavaalit käytiin erivärisillä äänestyslipuilla. Tämä aiheutti jonkin verran sekaannusta. Eurovaaleissa hylättiin liki viisi prosenttia annetuista äänistä ja kuntavaaleissakin 1,6 prosenttia. Tavanomainen hylkäysprosentti on noin puoli prosenttia.”

”Vaalien yhdistämistä vuosina 2001 ja 2007 pohtineet toimikunnat ovat päätyneet siihen, ettei mitään vaaleja ole syytä yhdistää pysyvästi.”

”Toimikuntien arvioissa on aiheellisesti muistutettu, että demokratiassa kansalaisille on varattava riittävän usein mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä. Pitkä ura voi etäännyttää poliitikon tästä perusajatuksesta.”

Savon Sanomien mukaan kesäkuussa perustettu feministipuolue saa todennäköisesti syksyllä täyteen puolueeksi rekisteröitymiseen vaadittavat 5 000 kannattajakorttia.

”Näkyvästä liikkeellelähdöstä huolimatta feministinen puolue on suurelle yleisölle tuntematon ja sen ohjelma hämärä. Sama koskee koko nykyistä feminismin käsitettä. Ajatus siitä, että feministeihin voi kuulua myös miehiä, vaikuttaa monien mielestä ristiriitaiselta tai mahdottomalta.”

”Taustalla vaikuttavat mielikuvat 1960- ja 70-lukujen niin kutsutusta telaketjufeminismistä, joka huipentui julkisiin rintaliivien polttorovioihin. Jyrkkä suuntaus korosti naissukupuolen erityisyyttä miesten rinnalla.”

”Yhteiskunnallisen vallankäytön ja tasa-arvon teemat ovat myös nuoren sukupolven feministeille keskeisiä, mutta vaaleanpunaisia hameita ja huulipunia ei enää heitetä roskiin. Niillä leikitään. Tasa-arvon tavoitteet ovat laajentuneet taisteluksi yhdenvertaisuuden puolesta ja kaikenlaista syrjintää vastaan.”

”Puolue haluaa purkaa rasistiset rakenteet ja syrjivät käytännöt. Koska ’turvallisen ja paremman elämän etsimisen tulee olla kaikkien oikeus’, rajoja ei pitäisi sulkea vaan avata, eivätkä kansalliset rajat saa määritellä Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Tasa-arvon toteuttamiseksi puolue esittää työpäivien lyhentämistä.”

”Feministisestä puolueesta ei tule perussuomalaisten vaan vihreiden ja vasemmistoliiton haastaja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat