Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Theresa Maylla on edessään vaativa urakka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaleva kirjoittaa, että Britannian uuden pääministerin Theresa Mayn on osoitettava kykynsä nopeasti.

”Tehtävää varmasti helpottaa, että May tunnetaan työteliäänä ja asioihin paneutuvana ministerinä. Hän ei ole mokaillut kuuden vuoden aikana Cameronin hallituksessa. Urakka on kumminkin vaikea verrattuna moneen edeltäjään. May ottaa pääministeriyden vastaan aivan uudenlaisessa toimintaympäristössä ja epävarmuudessa.”

”Mayn pitää laatia Brysselin kanssa järkevät askelmerkit, joita pitkin yhteistyö EU:n ulkopuolella voisi käynnistyä. Haaste on valtava. Siksi se pelotti monia miespoliitikkoja. Seuraavat kuukaudet näyttävät, mihin uusi pääministeri kykenee Britanniaa luovimaan. Kummastusta on ennakolta herättänyt Mayn haluttomuus turvata EU-maista aiemmin tulleiden työntekijöiden asema Britanniassa.”

Ilta-Sanomat huomauttaa, ettei poliittisen johtajan sukupuoli ole nykymaailmassa ratkaiseva asia.

”Poliitikkojen sukupuolesta kuitenkin puhutaan, ja yksi syy voi piillä siinä, että päättäjän sukupuolen tunnistavat erehtymättä myös ne, jotka eivät ymmärrä mitään politiikasta.”

”Theresa May ei elämöi sukupuolellaan, joka tulikin keskusteluun mutkan kautta, kun Andrea Leadsom oli yrittänyt uskotella olevansa äitinä kilpailijaansa parempi vaihtoehto pääministeriksi. Isku oli ilkeä, sillä yleensä perheasioistaan vaikeneva May oli kertonut kaikelle kansalle lapsettomuutensa aiheuttamasta surusta. Leadsom joutui pyytämään anteeksi äitikortin vilauttelua ja vetäytyi pian sen jälkeen leikistä.”

Turun Sanomien mukaan Mayn nousu pääministeriksi on demokratian kannalta hieman arveluttavaa.

”Häntä ei valittu virkaan missään äänestyksessä. Puolue vain vahvisti hänen valintansa puheenjohtajaksi maanantaina ainoan kilpailijan heitettyä pyyhkeen kehään. Maylla on kuitenkin takanaan vankka enemmistö konservatiivien parlamentaarikoista.”

”Oppositiopuolueet vaativat ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Sisäiseen sekasortoon ajautuneesta työväenpuolueesta tosin kuultiin myös toisenlaisia äänenpainoja. Niiden mukaan on hölmöä vaatia vaaleja, kun oppositio ei ole saanut edes varjohallitusta aikaiseksi. Eli etukäteen hävinneenä ei kannata rientää kalliiksi käyvään vaalitaisteluun.”

Keskisuomalainen kirjoittaa, että Britannian maltillisessa poliittisessa keskustassa voi olla nyt tilaa arvoliberaaliksi konservatiiviksi luonnehditulle Maylle.

”Tähän suuntaan May ensikommenteissaan vihjasikin. Hän lupasi toimia kaikkien brittien eikä muutamien etuoikeutettujen hyväksi – selvä näpäytys konservatiivien EU-kielteiselle oikeistosiivelle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat