Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpolla on syksyllä edessään tavallista isompi urakka

Ensi vuoden talousarvioesitys pitää saada valmiiksi eduskuntakäsittelyä varten syyskuuhun mennessä.

Pääkirjoitus
 
Juhana Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Kun kokoomuksen uudesta puheenjohtajasta Petteri Orposta tuli valtiovarainministeri kesäkuun 22. päivänä, hänestä tuli järjestyksessä neljäs Suomen valtiovarainministeri runsaan kahden vuoden aikana.

Suomen valtiovarainministerit ovat siis vain piipahtaneet tehtävässään samaan aikaan kun julkisen talouden uskottavuus on rapautunut tappavan tasaisesti.

Esimerkiksi luottoluokitukset ovat laskeneet ja valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen (bkt) on noussut 45 prosentista 50 prosenttiin.

Valtiovarainministeriön poliittisesta johdosta on puuttunut jatkuvuus ja kokemuksen kerryttäminen juuri silloin kun niitä olisi kipeimmin kaivattu.

Niinpä Orpolla on edessään tavallista isompi urakka, kun hänen kesävapaansa päättyy heinäkuun lopussa.

Ensi vuoden talousarvioesitys pitää saada valmiiksi eduskuntakäsittelyä varten syyskuuhun mennessä. Lisäksi hänen pitää saada ministeriö komentoonsa ja ideoida keinoja tervehdyttää Suomen julkinen talous.

Joitain linjaviittoja on määritelty hallitusohjelmassa. Ohjelman mukaan ”velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä”.

Se on kova tavoite. Sekä Suomen Pankki että valtiovarainministeriö ennustavat, että velkasuhteen nousu jatkuu vuoteen 2018. Siitä on aikaa enää yksi vuosi vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

Julkisen velan bkt-suhteen muutos antaa äänestäjille hyvän tavan arvioida, kuinka Orpo tehtävästään suoriutuu.

Orpo on asettanut myös henkilökohtaisesti poliittisia tavoitteita. Toukokuun lopussa hän vaati Kainuun Sanomien haastattelussa tullin siirtoa valtiovarainministeriöstä sisäasiainministeriön alaisuuteen.

Ajatus on siirtää kaikki sisäisen turvallisuuden toimielimet eli poliisi, rajavartiolaitos ja tulli sisäministeriön ohjaukseen. Näin purettaisiin päällekkäisyyksiä, ja samalla tullin ylimmän johdon riitely todennäköisesti loppuisi.

Tullin verotustehtävät on jo tarkoitus siirtää tullista verohallinnolle. Hankkeesta on hallituksen esitysluonnos. Nyt siis Orpo voi valtiovarainministerinä vastata sanoistaan ja panna vireille myös tullin siirtymisen valtiovarainministeriöstä sisäministeriöön. Samalla äänestäjät pääsevät konkreettisesti arvioimaan, tekeekö Orpo sellaisia poliittisia tekoja, joista hän toreilla äänestäjille puhuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat