Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Sauli Niinistö tekee valtavalla suosiollaan?

Suomalaisten lähes yksimielisen myönteinen arvio presidentin toiminnasta on kummajainen länsimaisissa demokratioissa. Onko Sauli Niinistön arvovalta nyt niin suuri, että hän voi halutessaan estää tai varmistaa Suomen Nato-jäsenyyden?

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

On vaikea kuvitella, mistä asiasta noin 90 prosenttia suomalaisista olisi samaa mieltä, paitsi yhdestä: presidentti Sauli Niinistön onnistumisesta tehtävässään. Heinäkuun alussa julkaistun HS-gallupin lähes yksimielisen myönteiset luvut presidentille ovat hämmentäviä.

Kyselyn mukaan 45 prosenttia suomalaisista pitää Niinistön onnistumista tehtävässään erittäin hyvänä ja 44 prosenttia melko hyvänä. Huonon arvosanan antaa vain prosentti suomalaisista (HS 3.7).

On aiheellista kysyä, mistä tällainen suosio tulee ja mitä Niinistö on ajatellut sillä tehdä.

Vertailukohtia luvuille on vaikea löytää muista länsimaisista demokratioista. Kun tällaisia numeroita tulee vastaan maailmalla, ne kytketään yleensä diktatuurien väärentämiin vaalituloksiin.

Suomessa arviot presidenttien toiminnasta ovat olleet viime vuosikymmeninä enimmäkseen huomattavan myönteisiä, vaikka presidenttien voittoluvut vaaleissa eivät yleensä ole olleet kovin murskaavia.

Esimerkiksi Tarja Halonen valittiin presidentiksi vuosina 2000 ja 2006 molempina kertoina vajaalla 52 prosentilla äänistä. Myönteiset arviot hänenkin toiminnastaan nousivat korkeimmillaan 90 prosenttiin, vaikka Halosen ja Niinistön toimintatavat ja painotukset ovat aika erilaisia.

Kyselyt kertovat ehkä enemmän suomalaisista kuin presidenteistä.

Tällainen yksituumaisuus on erityisen outoa maailmassa, joka on lukuisten todistusten mukaan postmodernisti fragmentoitunut ja vailla yhteisiä identiteettiä. Todistukset ovat ilmeisesti liioiteltuja. Suomen kansallisen identiteetin yksi osa on auktoriteettiusko.

Presidentin suosio ei kuitenkaan ole automaattista. Niinistön toiminta on vahvistanut hänen asemaansa, ja vahva asema vaikuttaa hänen toimintaansa. Presidentti saa lisää liikkumatilaa, eikä hänen puheistaan haeta virheitä.

Lähtökohdat kohti korkeita suosiolukuja olivat hyvät. Vuoden 2012 vaalien toisella kierroksella Niinistö sai 62,6 prosenttia äänistä.

Kauden alussa myönteiset arviot Niinistön presidenttityöstä olivat vaalituloksen tasolla. Erittäin hyvien arvioiden osuus oli vain 20 prosentin paikkeilla yli kaksi vuotta, eikä Venäjän sotatoimien alku Ukrainassa keväällä 2014 heti kasvattanut niiden määrää. Nousu alkoi vuodenvaihteessa 2014–2015 ja on jatkunut tähän asti.

HS:n uutisessa uudesta kyselystä jotkut asiantuntijat selittivät Niinistön suosiolukuja presidentin riisutuilla valtaoikeuksilla. Selitys on hyvä, mutta ei riittävä.

Niinistö ei todellakaan joudu esimerkiksi rypemään sote-sotkuissa, mutta hänen asemansa on vahvistunut suurten kriisien myötä.

Ukrainan kriisissä Niinistö otti haltuunsa ulkopolitiikan johtoaseman. Sekä suhteissa Venäjään että pakolaiskriisissä hänen vaikutusvaltansa ulottuu pääministerin perustuslailliselle tontille EU-politiikassa.

Tärkeämpää kuin suosio on se, mitä sillä tekee. Esimerkiksi sopii Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putin on vahvan suosionsa turvin lietsonut nationalismia ja käynnistänyt sotatoimia. Niillä hän pyrkii vuorostaan ylläpitämään suosiotaan ja autoritaarista valtaansa Venäjällä.

Yhtäläisyys Putinin ja Niinistön välillä rajoittuu lähinnä siihen, että Ukrainan sota on vaikuttanut molempien asemaan, ja heidän suosiolukunsa ovat tähän asti olleet samalla tasolla. Niinistön lukujen noustessa uuteen ennätykseen Putinin numerot tosin putosivat alkuvuodesta 73 prosenttiin.

Minkä varalle Niinistö on sitten koonnut suuren suosionsa ja vaikutusvaltansa?

Niinistö on tänä vuonna käyttänyt presidentin valtaa ahkerasti Suomen suhteissa Venäjään, Yhdysvaltoihin, Ruotsiin ja Natoon.

Hyvä jatkokysymys on se, voisiko Niinistö arvovallallaan halutessaan ratkaista Suomen Nato-jäsenyyden. Hänen tuore linjauksensa on se, että Suomi esittää liittymishakemuksen vain, jos Suomen turvallisuustilanne heikkenee.

Yksi osavastaus kysymykseen saatiin kesällä kyselyistä, joiden mukaan kannatus kansanäänestyksen järjestämiselle Nato-jäsenyydestä on Suomessa laskenut merkittävästi, vaikka Niinistö on puhunut paljon kansanäänestyksen puolesta.

Niinistön arvovalta on nyt ehkä Suomen turvallisuuspolitikan suurin poliittinen voimavara. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä ratkaisemaan, liittykö Suomi Natoon vai ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat