Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan osoitettava vastuuta alueriitojen ratkaisemiseksi

Kiina saattaa reagoida oikeuden päätökseen sotilaallisesti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiina koki karvaan tappion, kun Haagissa toimiva kansainvälinen tuomioistuin päätti maan olevan väärässä Etelä-Kiinan meren aluekiistoissa Filippiinien kanssa.

Kansainvälisen oikeuden päätös ei millään tavalla lopettanut vuosikausien kiistoja alueiden hallinnasta, sillä Kiinalla on lukuisia muitakin kiistoja eri maiden kanssa. Jo entuudestaan erittäin kireät jännitteet Etelä-Kiinan merellä eivät ainakaan lientyneet päätöksen vuoksi, päinvastoin.

Kiina pyyhki päätöksellä pöytää. Se ilmoitti, ettei kunnioita eikä tunnusta oikeuden päätöstä. Hallitseva kommunistinen puolue kertoi Kansan päivälehden etusivulla, että Kiina käyttää kaikkia tarpeellisia keinoja suojellakseen itsemääräämisoikeuttaan ja etujaan.

Kiistanalaisilla alueilla on arvioitu olevan merkittäviä energiavarantoja. Alueet ovat tärkeitä myös kalastukselle, ja niillä on sotilaallisesti strategista merkitystä. Filippiinit on syyttänyt Kiinaa muun muassa siitä, että se on estänyt filippiiniläisiä kalastamasta alueilla ja tekemästä niillä tutkimuksia.

Aluekiistojen on pelätty johtavan sotilaallisiin yhteenottoihin. Tälläkin kertaa sodan mahdollisuudella on uhkailtu. Kiinan varaulkoministeri Liu Zhenmin kertoi oikeuden päätöksen jälkeen ”toivovansa, etteivät muut maat käytä tilannetta hyväkseen ja uhkaile Kiinaa”, jotta Etelä-Kiinan merestä ei tule ”sodan lähdettä”. Myös Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Cui Tiankai arvioi tilanteen kärjistyvän. Cuin mukaan oikeuden päätös tulee ”varmasti voimistamaan konfliktia ja jopa yhteenottoja”.

Kiina on toistuvasti vastustanut riitojen käsittelyä Haagissa ja halunnut sopia alueista maiden kanssa suoraan. Filippiinien voittama haaste Haagin oikeudessa oli kansainvälinen tappio suurvallaksi kasvavalle Kiinalle. Kasvojenmenetystä paikatakseen Kiina saattaa osoittaa voimiaan sotilaallisesti tai kiihdyttämällä rakennushankkeita kiistanalaisilla alueilla.

Tunnekuohun keskelläkin Kiinan on osoitettava vastuullisuuttaan riitojen sovittamiseksi. Kansainvälistä oikeutta on kunnioitettava, vaikka sen päätökset eivät aina olisikaan itselle mieluisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat