Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisia uhkaa kohta vaaliväsymys

Maakuntavaalien äänestysinto saattaa jäädä vaisuksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) ehdotti Lännen Median haastattelussa (AL 11.7.), että seuraavat eduskuntavaalit ja EU-parlamentin vaalit pidettäisiin yhtaikaa. Jos mennään normaalissa päiväjärjestyksessä, huhtikuussa 2019 pidetään eduskuntavaalit ja saman vuoden touko–kesäkuussa EU-vaalit.

Pietikäisen mukaan yhtaikaiset vaalit säästäisivät puolueiden ja ehdokkaiden vaalirahoja. Yhtenä perusteluna vaalien yhdistämiselle Pietikäinen sanoi, että näin saataisiin edustajien ”pomppiminen” EU-parlamentin ja Suomen eduskunnan välillä loppumaan.

Tunnetuin vaalishoppailija lienee europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk). Väyrysellä olisi paikka Suomen eduskunnassa, mutta hän ei ole ottanut sitä vastaan. Perusteluksi hän sanoi sen, että puolue ei valinnut häntä ministeriksi.

Väyrysen uumoillaan palaavan Suomen eduskuntaan hyvissä ajoin ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jos hänen puuhaamansa kansalaispuolue saa riittävästi kannattajia ja pääsee puoluerekisteriin.

Väyrynen saattaa käyttää järjestelmää hyväkseen, mutta se ei ole vielä riittävä syy, miksi kaksoisehdokkuus pitäisi kategorisesti kieltää. Myös kansanedustajalle on sallittava mahdollisuus pyrkiä EU-parlamenttiin. On vaikea kuvitella luontevampaa väylää kouluttautua EU-tason politiikkaan kuin kansanedustajan tehtävä.

Pietikäisen ehdotus vaalien yhdistämisestä toimisi vain vuoden 2019 vaalisumassa. Eduskunnan normaali toimikausi on nelivuotinen, EU-parlamentin viisivuotinen. Vastaavaan vaalien peräkkäisyyteen tai päällekkäisyyteen kuluu taas parikymmentä vuotta, ellei Suomessa hajoteta eduskuntaa kesken vaalikauden. EU ei muuta parlamenttinsa vaalikauden pituutta, eikä eduskunnasta varmasti löydy riittävästi kannatusta vaalikauden pidentämiselle.

Pietikäisen huoli kansalaisten laimeasta äänestysinnosta on silti aivan aiheellinen. Erityisen alas äänestysaktiivisuus jää juuri EU-vaaleissa.

Lähivuosina nähdään todennäköisesti jonkinlainen yleinen vaaliväsymys. Tämä vuosi on välivuosi valtakunnallisista vaaleista, sitten alkaa varsinainen suma: ensi vuoden huhtikuussa pidetään kuntavaalit, vuonna 2018 presidentinvaalit tammikuussa ja mahdollinen toinen kierros helmikuussa. Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä järjestetään ensimmäiset maakuntavaalit. Vuonna 2019 olisi sitten sekä eduskunta- että europarlamenttivaalit. Siis viidet vaalit ja mahdollisesti kuusi äänestyskertaa. Koville joutuvat sekä puolueet, ehdokkaat että äänestäjät.

Maakuntavaalien järjestäminen presidentinvaalien kyljessä on kertaluonteinen ratkaisu. Vuodesta 2021 lähtien maakuntavaalit pidetään huhtikuussa kuntavaalien yhteydessä. Maakuntahallinnon vaatima lainsäädäntö ei olisi ehtinyt valmistua ensi kevään kuntavaaleihin mennessä.

Ainakin ensimmäisellä kerralla myös maakuntavaalien osallistumisaste saattaa jäädä vaisuksi, huolimatta siitä, että ne pidetään samaan aikaan presidentinvaalien kanssa. Presidentinvaalit ovat meillä suosituimmat vaalit, vaikka presidentillä on nykyisin vain vähän vaikutusta tavallisen kansalaisen arkeen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen myötä merkittävä osa, yli puolet kuntien ja kuntayhtymien nykyisistä tehtävistä siirtyy maakuntien vastuulle. Ensimmäisellä kerralla äänestäjien saattaa kuitenkin olla vaikea sisäistää, minkä tason päättäjiä ollaan valitsemassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat