Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä haluaa edelleen toimia arvaamattomasti

Ehdotus venäjän sotilaskoneiden paikantimien käytöstä Itämerellä on hyvin valittu, mutta muuten Venäjän ja lännen vastakkainasettelu jatkuu ilman merkkejä lientymisestä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ehdotus lentoturvallisuuden parantamisesta Itämerellä oli yksinäinen valopilkku Naton ja Venäjän neuvoston kokouksessa Brysselissä keskiviikkona.

Onnettomuuksien ja välikohtausten vaara ilmatilassa Suomen lähialueilla vähenee, mikäli myös Venäjän sotilaskoneet pitävät transponderinsa eli oman sijainnin osoittavat tutkatunnistimet kytkettyinä päälle.

Ehdotus transpondereiden säännöllisestä käytöstä nousi julkisuuteen, kun presidentti Sauli Niinistö esitti sitä Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Venäjä esitteli hankkeen Brysselissä, ja Nato-maat sanoivat perehtyvänsä siihen.

Venäjän koneet ovat parin viime vuoden ajan lentäneet toistuvasti kansainvälisessä ilmatilassa ilmoittamatta sijaintiaan millään tavalla. Nato on sanonut, että sen toiminnassa koneet käyttävät transpondereitaan. Suomen ilmavoimat ilmoittaa koneidensa sijainnin, paitsi kun ne lentävät etukäteen ilmoitetuilla, vähän liikennöidyillä harjoitusalueilla.

Niinistön ehdotus on valittu hyvin. Se antaa pienen mahdollisuuden turvallisuuden parantamiseksi tilanteessa, jossa Venäjä ei muuten ole halukas lisäämään sotilastoimiensa ennakoitavuutta tai sopimaan muista sotilaallista luottamusta lisäävistä toimista.

Eteneminen asiassa on silti vaikeaa, sillä ennustamattomuus ja yllätyksellisyys Venäjän sotavoimien toiminnassa eivät ole satunnaisia ilmiöitä vaan keskeinen osa maan nykyistä sotilasstrategiaa. Sotilaskoneiden ”pimeät lennot” ovat osa kokonaisuutta, johon kuuluvat toistuvasti ilman ennakkovaroitusta järjestetyt sotaharjoitukset ja myös sotilasoperaatiot sekä Ukrainassa että Syyriassa.

Lukkiutuneen vastakkainasettelun murtamiseen tarvitaan paljon suurempia siirtoja kuin Itämeren ilmaturvallisuuden parantaminen, mutta pienetkin askeleet ovat ottamisen arvoisia.

Venäjän johto toivoo julkisesti, että aika rapauttaa länsimaiden yhtenäisyyden ja Venäjään kohdistetut pakotteet. Venäjän valitsema strategia kuitenkin ylläpitää vastakkainasettelua. Keskinäinen dialogi on välttämätöntä, kun tilanteeseen haetaan edes pieniä korjauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat