Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinin puolue leikkii EU-erolla

Erosta on puhuttu lähinnä perussuomalaisten kesken.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Eduskunnan päätettäväksi on valmisteilla kaksi EU-kriittistä kansalaisaloitetta. Niistä ensimmäisessä, kansalainen Paavo Väyrysen (kesk) aloitteessa esitetään kansanäänestystä Suomen kuulumisesta euroalueeseen. Aloite on eduskunnan talousvaliokunnassa asiantuntijoiden kuulemisvaiheessa.

Toisessa, perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen aloitteessa ehdotetaan kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Nimien keräys aloitettiin juhannuksen alla, Britannian EU-kansanäänestyksen aikoihin. Kun Britannian äänestystulos selvisi, Tynkkysen aloite keräsi parissa päivässä tuhansia allekirjoittajia. Nyt aloitteella on noin 28 000 kannattajaa, runsaat puolet vaadittavasta määrästä.

Keräyksellä on aikaa joulun aluspäiviin saakka, joten todennäköisesti se saa tarvittavat nimet taakseen.

Ei kuitenkaan ole pelkoa, että kumpikaan aloite johtaisi toimenpiteisiin, saati äänestykseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei ole ottanut julkisesti kantaa puolueensa nuorisojärjestön aloitteeseen. Jos Soini sanoisi kannattavansa aloitetta, se saattaisi tietää lähtöä hallituksesta. Nyt hän on tyytynyt toteamaan, että tämä hallitus ei järjestä kansanäänestystä mutta kaikesta voi ja pitää voida keskustella.

Ja niin on keskusteltukin, tosin lähinnä perussuomalaisten kesken. Aihe nousi viimeksi esiin keskiviikkona Porin Suomi-Areenassa perussuomalaisten puoluepäivässä.

Entinen oppositiopoliitikko Soini heittäytyi taas hänelle tuttuun rooliin. ”Meitä pitää kohdella kuin muitakin puolueita”, Soini julisti (HS 14.7.). Marttyyriksi heittäytyminen on Soinin tavaramerkki.

Vaalitaktisesti perussuomalaisten kannattaa leikitellä EU-kansanäänestyksellä. Se on näillä näkymin puolueen ainoa vaalitäky seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2019.

Siihen mennessä ehtii toki tapahtua vaikka mitä. EU-vastaisuus ja muukalaisvihamielisyys ovat kuitenkin ainoat asiat, jotka yhdistävät perussuomalaisia ja heidän äänestäjiään. Muuten puoluetta äänestävät ovat erittäin sekalaista seurakuntaa.

Suomen kansa on jo kerran äänestänyt jäsenyydestä Euroopan unionissa, lokakuussa 1994. Suomesta tuli EU:n jäsen vuoden 1995 alussa – äänestämässä käyneen kansan enemmistön neuvon mukaisesti. Se on demokratiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat