Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidin ylipaino lisää raskausajan riskejä

Äidin lihavuus voi kiihdyttää vauvan kasvua jo kohdussa mutta myös altistaa lapsen ylipainolle ja sairauksille myöhemmin elämässään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ylipaino ja lihavuus ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti 30 viime vuoden aikana. Suomessa kaksikymmentä vuotta sitten raskaana olleista joka neljäs oli ylipainoinen (painoindeksi 25–30) tai lihava (painoindeksi yli 30). Nykyisin synnyttäjistä joka kolmas on ylipainoinen, ja lihavia on 13 prosenttia.

Raskauden aikainen ylipaino ja lihavuus voivat aiheuttaa sekä odottavalle äidille että kehittyvälle lapselle ongelmia. Suurimmalla osalla ylipainoisista äideistä raskaus ja synnytys sujuvat normaalisti. Mitä korkeampi äidin painoindeksi on, sitä suurempi on kuitenkin komplikaatioiden mahdollisuus raskauden aikana ja synnytyksessä.

Ylipainoisten äitien lapsilla on myös jo lapsuusaikana tavallista enemmän lihavuutta ja myöhemmin lisääntynyttä sairastuvuutta.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan diabetesta, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Raskausdiabeteksen riskitekijöitä ovat etenkin ylipaino, lihavuus ja lähisukulaisilla todettu diabetes.

Ylipainon ja lihavuuden lisääntymisen seurauksena raskausdiabetes on Suomessa yleistynyt. Vuonna 1993 raskaana olleista 6,5 prosenttia sairasti raskausdiabetesta. Kahdessa vuosikymmenessä raskausdiabeetikkojen määrä on enemmän kuin kaksinkertaistunut.

Vuonna 2010 ylipainoisista synnyttäjistä 17 prosenttia sairasti raskausdiabetesta. Vastaava luku lihavilla oli 31 prosenttia. Normaalipainoisista (painoindeksi alle 25) raskausdiabetes todettiin kuudella prosentilla. Suurimmalla osalla raskausdiabetes on kuitenkin lieväasteista, ja silloin hoidoksi riittää ruokavalio. Pienellä osalla raskausdiabeetikoista aloitetaan ruokavalion lisäksi lääkehoito.

Äidin kokonaispainonnousuksi raskauden aikana suositellaan normaalipainoisille 11–16 kilogrammaa, ylipainoisille 7–11 kilogrammaa ja lihaville 5–9 kilogrammaa. Ruokavalion kokonaiskalorimääräksi suositellaan ylipainoisille ja lihaville äideille 1 600–1 800 kilokaloria ja normaalipainoisille 1 800–2 000 kilokaloria vuorokaudessa. Suositus johtaa lihavilla usein lievään laihtumiseen raskauden aikana, mistä ei ole haittaa raskauden etenemiselle eikä kehittyvälle lapselle.

Suomessa lähes joka viides lapsi painaa syntyessään 4 000 grammaa tai enemmän. Vastasyntynyt on ylisuuri vasta, kun syntymäpaino on laskettuna aikana 4 500 grammaa tai enemmän.

Raskausdiabeetikoilla, joita hoidetaan ruokavaliolla, on saman verran ylisuuria lapsia kuin niillä, joilla ei ole diabetesta: viisi prosenttia. Sen sijaan insuliinihoitoisilla raskausdiabeetikoilla ylisuurten lasten määrä on 20–25 prosenttia.

Tämän vuoksi lääkehoitoa saavien raskausdiabeetikkojen raskauksia seurataan tavallista tarkemmin, ja synnytyksen ajankohta ja synnytystapa valitaan huolellisesti. On korostettava, että suurin osa ylipainoisista ja lihavista odottavista äideistä ei sairasta raskausdiabetesta.

Raskausdiabetes ja myös pelkkä äidin lihavuus voivat kiihdyttää lapsen kasvua kohdussa, mistä saattaa seurata vaikeuksia lapsen ulosautossa alatiesynnytyksessä. Lapsen suuri koko – mutta myös äidin lihavuus sinänsä – lisää keisarileikkauksen todennäköisyyttä ja alatiesynnytyksissä äidin repeämiä sekä verenhukkaa.

Lihavuuden aiheuttamat ylimääräiset poliklinikkakäynnit, sairaalahoidot ja keisarileikkaukset lisäävät raskauden ja synnytyksen kustannuksia. Tarvitaan enemmän henkilökuntaa ja erityisosaamista.

Keisarileikkaus on lihavalle synnyttäjälle terveysriski. Haavatulehdukset, verenvuodot ja keuhkoveritulpat ovat merkitsevästi yleisempiä lihavilla kuin normaalipainoisilla synnyttäjillä. Lihavilla synnyttäjillä, etenkin raskausdiabeetikoilla, on myös tavallista enemmän raskauden aiheuttamia verenpaineongelmia, joista vakavin on raskausmyrkytys. Tämä johtaa usein sairaalahoitoon, tehostettuun seurantaan ja ennenaikaiseen synnytykseen.

Lihavia äitejä ei kuitenkaan pidä syyllistää. Heidän olisi tiedostettava raskauteen liittyvät riskit itselleen ja lapselleen sekä pyrittävä alentamaan painoaan jo ennen raskautta.

Lihavat synnyttäjät kannattaa ensimmäisen raskauden jälkeen ohjata ravitsemusterapeutille ja painonhallintaryhmään. Jo viiden prosentin laihduttaminen parantaa seuraavan raskauden ennustetta.

Kari Teramo ja Mika Nuutila

Teramo on Helsingin Naistenklinikan eläkkeellä oleva professori, ja Nuutila on Naistenklinikan osastonylilääkäri ja dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat