Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous ja sää matalapaineessa

Suomalaiset eivät silti näytä menettäneen uskoaan tulevaisuuteen.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Kesä-Suomessa on kaksi tieteenalaa, jotka ovat kansalaisten erityisen mielenkiinnon kohteena. Ne ovat ilmatiede eli meteorologia ja kansantaloustiede. Molempien laatimat ennusteet kiinnostavat niin töissä olevia kuin lomalaisiakin.

Sekä meteorologit että taloustieteilijät tuntevat hyvin kuluneen sanonnan, jonka mukaan ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Kuluvana kesänä ennusteiden teko on ollut molemmille ehkä tavallistakin tuskallisempaa, sillä sekä säähän että talouteen on liittynyt paljon epävarmuustekijöitä.

Suomen säätä ovat tänä kesänä hallinneet matalapaineet. Jokseenkin joka päivä jossain on satanut ja jossain paistanut, mutta meteorologin on hankala päätellä varmasti edes huomisesta, missä ja milloin tarkalleen. Vielä vaikeampaa on ennustaa useamman päivän päähän.

Sääennusteet ovat siksi tuntuneet saman epävakaisuuden ja epävarmuuden toistamiselta päivästä ja viikosta toiseen. Sama koskee talousennusteita. Nekin tuntuvat vuosineljänneksestä ja vuodesta toiseen toistavan samaa lannistavaa sanomaa: kasvunäkymät ovat heikot, vienti ei vedä, työllisyys ei kasva, yritysten näkymät ovat tasaisen harmaat ja julkinen talous on alijäämäinen.

Taloudessakin aurinko on sentään pilkahdellut satunnaisesti pilvien lomasta: Suomen bruttokansantuote alkoi kasvaa varovaisesti viime vuonna, ja kasvu on jatkunut myös kevättalven.

Mennyt ei kuitenkaan ennusta tulevaa. Valtiovarainministeriön tuore talouskatsaus ennustaa tälle ja tuleville vuosille vain vaatimatonta, vähän yli prosentin kasvua.

Kaikkien toiveissa olisi nyt auringonpaistetta tai vaikkapa vain poutasäätä loppukesälle ja talouteen reipasta poljentoa. Sellaisia ei kuitenkaan ole näköpiirissä – päinvastoin. Britannian EU-kansanäänestyksen tulos toi talousnäkymiin yhden häiriötekijän lisää, eikä meteorologi voi tietenkään luvata, että elokuussa koittaa kuuma seksihelle.

Suomalaiset eivät näytä silti menettäneen uskoaan parempaan. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan luottamus Suomen talouteen on vahvistunut koko alkuvuoden ajan. HS-gallupissa (HS 15.7.) neljä viidestä uskoi, että Suomeen voi vielä syntyä ”uusi Nokia”.

Jakautuneempi näkemys vastaajilla oli toteamukseen ”Suomessa ei enää nähdä ripeän talouskasvun vuosia”: 46 prosenttia oli väittämästä samaa mieltä, 43 prosenttia eri mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat