Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexitin asiamiehet vastuuseen ulkosuhteista

Eroleiriä vetäneestä Boris Johnsonista tulee Britannian ulkoministeri.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lontoon entinen pormestari, suunpieksäjänä tunnettu Boris Johnson on kuvannut pilkkarunossa Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania ”erinomaiseksi runkkariksi” ja sanonut Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivää Hillary Clintonia ”mielisairaalan sadistiseksi hoitajaksi”. Euroopan unionin Johnson on rinnastanut Adolf Hitlerin toimiin, ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin hän on niin ikään lytännyt maanrakoon.

Johnson oli yksi valovoimaisimmista keulahahmoista, jotka kannattivat brittien EU-eroa. Voitettuaan kansanäänestyksen Johnson kuitenkin perääntyi vastuusta eikä pyrkinyt pääministeriksi ja konservatiivien johtoon.

Nyt Johnson saa luotsata EU:sta eroavan Britannian ulkosuhteita, sillä pääministeri Theresa May nimitti hänet ulkoministeriksi.

Johnson ei kuitenkaan vastaa eroneuvotteluista. Tähän tehtävään May nimitti EU-eroa niin ikään kannattaneen David Davisin. Ministerikierrätyksessä hallitukseen on tulossa brexitiä kannattaneista lisäksi ainakin kansainvälisistä kauppasuhteista vastaava ministeri Liam Fox.

Britannian ulkosuhteista vastaavat ministerinpaikat on siis vahvasti miehitetty brexitin edustajilla. Nimitykset viestivät ainakin siitä, että Britannian sekasortoiseen tilaan ajaneet EU:n vastustajat saavat nyt valtaa ja vastuuta keksiä keinot, joilla Britannia selviytyy suunnattomasta urakastaan.

May on ajatellut, että vaasin rikkojat saavat myös korjata sen.

Eroneuvotteluissa monen verenpaine nousee vielä epäterveellisiin lukemiin. Erityisesti Davisin olisi osoitettava briteille, että Britannia kykenee selviytymään eron jälkeenkin ilman merkittäviä tuhoja.

Toisella puolella pöytää EU tulee todistamaan, ettei erosta pidä palkita jäsenmaita. Samalla kummankaan etujen mukaista ei ole tehdä eroprosessista kohtuuttoman kivuliasta.

May kannatti itse Britannian EU-jäsenyyttä, mutta kansanäänestyksen jälkeen hän on todennut, että brexit todella tarkoittaa brexitiä.

Mayn virka-asunnossa vietetään vielä lukemattomia unettomia öitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat