Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa elää terrorismin aikaa

Nizzan kaltaisia iskuja on lähes mahdotonta estää ennalta. Valitettavasti iskuja tehdään niin kauan, kun niille löytyy tekijöitä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Francois Lenoir / Reuters
Euroopan unionin liput oli laskettu puolitankoon Nizzan iskujen uhrien muistoksi perjantaina EU-komission edessä Brysselissä.
Euroopan unionin liput oli laskettu puolitankoon Nizzan iskujen uhrien muistoksi perjantaina EU-komission edessä Brysselissä. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Terroristin näkökulmasta lähes sata ihmistä perjantain vastaisena yönä Nizzassa tappanut isku oli ajoitettu täydellisesti.

Ranska oli juuri järjestänyt turvallisesti jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut. Niitä pidettiin terroristeille erittäin houkuttelevana iskukohteena.

Lisäksi Ranskan turvallisuustilanteen arvioitiin parantuneen Pariisin iskujen jälkeen niin paljon, että juuri ennen Nizzan verilöylyä presidentti François Hollande ilmoitti marraskuusta lähtien voimassa olleen hätätilan kumoamisesta.

Symbolisesti iskupäivä oli myös merkittävä. Ranskalaiset olivat kokoontuneet kansallispäivänään juhlimaan vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Siis kaikkea sitä, mitä väkivaltaan turvautuvat terroristit vastustavat.

Nizzan isku osoitti jälleen kerran, kuinka haavoittuvaisia vapaat länsimaiset yhteiskunnat ovat, jos terroristit haluavat tehdä tuhojaan niissä. Niin sanottuja pehmeitä kohteita kuten väkijoukkoja riittää, eikä joukkomurhaa varten tarvitse edes hankkia raskasta aseistusta.

Tavallisesta kuorma-autostakin saa joukkomurha-aseen, jos ratin takana istuu terroristi. Iskujen tekijällä ei tarvitse olla välttämättä mitään varsinaista yhteyttä järjestäytyneeseen terrorismiin, sillä monissa tapauksissa kyse on ollut mielenterveytensä nyrjäyttäneestä yksilöstä, joka on saattanut saada innoituksensa esimerkiksi terroristijärjestö Isisiltä.

Terroristijärjestölle riittää, että se julkaisee yleisiä kehotuksia iskujen tekemiseen. Lopusta huolehtivat niin sanotut yksinäiset sudet tai järjestöjen nukkuvat solut.

Vastaavia iskuja on lähes mahdotonta estää ennalta. Valitettavasti niitä tehdään niin kauan kuin tekijöitä riittää.

Aiempien Euroopassa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen on keskusteltu kansainvälisen tiedustelutiedon ja sen vaihdon tehostamisesta eri maiden välillä. Samasta keskustellaan varmasti myös nyt.

Vain tehokkaalla tiedustelulla voidaan saada ennalta tietoa mahdollisista iskusuunnitelmista. Aukotonta turvaa ei silti mikään tiedustelupalvelu kykene tarjoamaan – eivätkä kaikki eurooppalaisetkaan valtiot ole halukkaita vaihtamaan tietoja avoimesti keskenään.

Muutama tunti Nizzan iskun jälkeen presidentti Hollande yritti lohduttaa järkyttyneitä kansalaisia televisioidulla puheella. Hän muistutti, että islamistinen terrorismi uhkaa koko Ranskaa. Tasavalta tulee taistelemaan entistä kovemmin terrorismia vastaan ja iskemään esimerkiksi aiempaa väkevämmin terroristijärjestö Isisin kohteisiin Irakissa ja Syyriassa, Hollande sanoi.

Jo aiemmin tällä viikolla Hollande kertoi suunnitelmasta lähettää Ranskan laivaston lippulaiva, Charles de Gaulle -lentotukialus, Välimerelle taistelemaan Lähi-idän jihadisteja vastaan. ”Lupaan, että Ranska tulee aina olemaan vahvempi kuin fanaatikot, jotka haluavat iskeä meitä vastaan”, Hollande sanoi.

Kuten aikaisempienkin iskujen jälkeen, myös nyt on todettu, ettei terroristien kylvämän pelon pidä antaa voittaa vaan elämän on jatkuttava mahdollisimman normaalisti. Pelko kun sumentaa mielen niin arjessa kuin politiikassakin.

Kehotusta voisi pitää useiden Euroopassa tehtyjen iskujen jälkeen jo merkityksensä menettäneenä mantrana. Sitä se ei suinkaan ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat