Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaappausyritys haavoitti Turkkia

Sotilasyksiköiden toteuttama verinen kaappausyritys horjuttaa vakautta Turkissa ja sen ympäristössä. Presidentti Erdoğanin autoritaarisuus ei anna mitään oikeutusta sotilasvallalle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
REUTERS
Presidentti Erdoğan puhui televisiossa puhelinsovelluksen välityksellä.
Presidentti Erdoğan puhui televisiossa puhelinsovelluksen välityksellä. Kuva: REUTERS

Turkin asevoimien yksiköiden perjantai-iltana käynnistämästä verisestä vallankaappausyrityksestä oli merkittävää vahinkoa Turkille. Kasvaneen epävakauden vaara muutenkin tulenaralla alueella on huolenaihe Suomelle muiden maiden tavoin.

Oli tärkeää, että myös Suomen johdon virallisissa kommenteissa korostettiin tukea Turkin demokraattisesti valitulle hallitukselle. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin osakseen saama aiheellinen arvostelu autoritaarisuudesta ja sananvapauden loukkaamisesta ei anna minkäänlaista oikeutusta sotilasvallalle.

Kaappaus vaati virallisten lukujen mukaan yli pari sataa ihmishenkeä. Sen lisäksi se jätti syvät haavat Turkin yhteiskuntaan ja hyvin todennäköisesti heikensi entisestään demokratiaa, jonka pelastamisen nimissä kaappaajat ilmoittivat toimineensa.

Hajanaisten yhteenottojen vielä jatkuessa lauantaina ilmassa oli vakavaa epävarmuutta Turkin politiikan tulevaisuudesta ja myös hämmennystä siitä, miten ilmeisen kömpelö ja huonosti suunniteltu kaappausyritys oli syntynyt.

Kaappaushankkeen epäonnistuminen alkoi käydä ilmeiseksi lauantain ensimmäisinä tunteina. Istanbulissa ja pääkaupungissa Ankarassa avainkohteita haltuunsa ottaneet sotilasyksiköt eivät pystyneet valvomaan julistamaansa ulkonaliikkumiskieltoa. Erdoğan pääsi kehottamaan kannattajiaan kadulle ensin puhelimensa Facetime-sovelluksen kautta ja myöhemmin televisiossa.

Tietoliikenneyhteyksien katkaiseminen ei enää ole kaappausten yrittäjille yhtä yksinkertaista kuin se oli niinä lukuisina aiempina kertoina, joina Turkin asevoimat onnistui kaappauksissaan.

Ensi kommenteissaan Erdoğan syytti kaappausyrityksestä uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin kannattajia. Yhdysvalloissa asuva ja maltillista islamia saarnaava Gülen kiisti tiukasti väitteen ja tuomitsi kaappaushankkeen jyrkin sanoin.

Viime vuosina Erdoğan on nostanut entisen liittolaisensa Gülenin päävastustajakseen ja syyttänyt hänen ”rinnakkaisverkostoaan” lukuisista hallituksensa merkittävistä vastoinkäymisistä. Tämä tekee Gülenin mahdollisen todellisen roolin arvioimisen vaikeaksi.

Ennen kuin Erdoğan otti güleniläiset kohteekseen, hän keskittyi puhdistuksiin asevoimissa. Useita Turkin korkeimmista upseereista tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin syyllisinä laajoihin salaliittohankkeisiin. Pääosa on sittemmin vapautettu.

Väitetyille salaliitoille antoi tiettyä uskottavuutta se, että Turkin armeija on pitänyt itseään historiallisesti maallisen valtion suojelijana ja syrjäyttänyt useita siviilihallituksia kaappauksilla tai pakottamalla ne muuten luopumaan vallasta.

Asevoimien reformi on myönteinen saavutus, jonka Erdoğan on saanut aikaan noustuaan valtaan pääministerinä vuonna 2003. Tuoreen kaappausyrityksen epäonnistuminen lienee osittain reformin ansiota.

Erdoğanin aiemmat aikaansaannokset jäävät kuitenkin nyt varjoon, kun hän pyrkii vakiinnuttamaan asemansa kaappausyrityksen jälkeen.

Turkin syvät poliittiset jakolinjat eivät lientyneet, vaikka myös pääosa oppositiosta vastusti kaappaushanketta. Sota jatkuu naapurimaassa Syyriassa ja myös Turkin ja sen kurdivähemmistön järjestöjen välillä.

Muulle maailmalle Turkin vakaus on erittäin tärkeää, ei vähiten johtuen Turkin avainasemasta pakolaiskriisissä. Vakaus on uhattuna myös kaappausyrityksen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat