Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin puolustusuudistus törmää yhä sodan muistoon

Pääministeri Abella on mahdollisuus käynnistää Japanissa perustuslain muutos, joka lieventäisi puolustusvoimien tiukkoja rajoituksia. Hänen ei kuitenkaan kannata tarttua mahdollisuuteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Shinzo Abe voisi nyt käynnistää Japanin perustuslain muutoksen, joka vähentäisi asevoimille asetettuja erittäin tiukkoja rajoituksia. Käytännössä on kuitenkin hyviä syitä olla ryhtymättä kaavaillun kaltaiseen muutokseen, jonka läpimeno olisi lopulta myös epävarmaa.

Mahdollisuus lain muuttamiseen aukesi, kun LDP, pienempi hallituspuolue Komeito ja muutosta tukevat pienryhmät saivat viikko sitten vaaleissa kahden kolmasosan enemmistön parlamentin ylähuoneeseen. Alahuoneessa määräenemmistö oli koossa entuudestaan.

Perustuslain muutokseen tarvitaan vähintään kahden kolmasosan enemmistö molemmissa kamareissa ja enemmistön tuki kansanäänestyksessä.

Abe kuuluu hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen LDP:n nationalistiseen siipeen, eikä hän ole salannut haluaan muuttaa puolustusartiklaa perustuslaissa, jonka Yhdysvallat käytännössä saneli toisen maailmansodan päättyessä.

Yhdysvallatkaan ei periaatteessa vastusta muutosta, joka sallisi Japanille muun muassa nykyistä laajemman osallistumisen kansainväliseen kriisinhallintaan. Myös Washingtonissa on kuitenkin huolta muutoshankkeen laajemmista alueellisista vaikutuksista.

Perustuslain 9. artikla kieltää sanatarkasti Japanilta asevoimat. Japanilla on kuitenkin merkittäviä sotilaallisia voimavaroja, joiden tehtävä ja luonne on rajattu tiukasti itsepuolustukseen. Aben aiemmin aikaansaama tulkinta mahdollistaa jo myös joitakin kriisinhallintatehtäviä.

Abe myönsi kuitenkin itse heti vaalien jälkeen, että perustuslain muutos on pitkä prosessi ja nyt pääpaino on taloudessa.

Ensimmäinen este hankkeelle on kansainvälinen vastustus. Kiina kutsui perustuslain muutoshanketta huolestuttavaksi ja uhaksi vakaudelle. Muut Japanin sotanäyttämönä toisessa maailmansodassa olleet maat ovat samalla linjalla.

Myöskään Japanissa ei ole nyt muutokselle riittävää tukea parlamentissa eikä kansalaisten keskuudessa, vaalituloksesta huolimatta. Useiden arvioiden mukaan Abe esittääkin perustuslakiin varovaisempaa, siviilivalmiuteen keskittyvää muutosta maaperän pehmittämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat