Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norpan suojelu alkaa tepsiä

Alkuviikosta tuli kesän ensimmäinen ilmoitus verkkoon kuolleesta saimaannorpan poikasesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Metsähallitus ilmoitti kuluneen viikon alussa ensimmäisestä tänä vuonna tietoonsa tulleesta verkkoon kuolleesta saimaannorpan poikasesta eli kuutista. Kuutti oli sotkeutunut muikkuverkkoon, jonka silmäkoko oli vain 15 millimetriä. Verkko oli luvallinen.

Nyt eletään muutenkin kuuteille vaarallista aikaa. Suuren osan Saimaasta kattava verkkokalastuskielto päättyi kesä–heinäkuun vaihteessa. Tänä vuonna muikkuverkkoja sai ensimmäistä kertaa pitää verkkokiellon aikana.

Yksittäistapauksista huolimatta norpalla menee nyt paremmin kuin pitkiin aikoihin. Pesintä onnistui viime talvena hyvin: kevään pesälaskennassa havaittiin 79 kuuttia, joista neljä kuolleena. Myös kolmen edellisen talven aikana kuutteja on syntynyt runsaanpuoleisesti.

Tutkijoita ilahduttavat erityisesti kaksi Etelä-Saimaalta havaittua kuuttia. Norppa näkyy olevan palaamassa entisille elinalueilleen lähes koko Saimaalle. Se taas on todiste siitä, että norpan suojelu verkkokalastuskiellolla alkaa tuottaa vähitellen tulosta ja norppakanta elpyä.

Norpan selviytymistä on autettu paitsi viranomaiskielloilla myös vapaaehtoisvoimin: huonoina talvina norpille on tehty pesimäkinoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat