Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö Suomessakin Ruotsin tapaan kiinnittää enemmän huomiota puhetaidon opetukseen?

Retoriikkaa tunteva ymmärtää, miten taitava puhuja on rakentanut puheensa, ja pystyy myös esittämään vastaväitteitä.

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Ihailen ihmisiä, joilta irtoaa juhlavissa tilanteissa luontevasti napakka, hauska ja liikuttava puhe. Parhaimmillaan kuulijalle tulee tunne, että puhe on improvisoitu sillä hetkellä.

Toki tiedän, että harvat puheet syntyvät tuosta vain, vaikka ne siltä kuulostaisivatkin. Yleensä puhuja on valmistellut ja harjoitellut puheensa huolellisesti.

Olen yrittänyt itse samaa. Kirjoitettuna teksti onkin saattanut näyttää ihan mukiinmenevältä, mutta sen puhuminen ääneen kotona on tuntunut vähintäänkin vaivaannuttavalta. Jos myötähäpeä valtaa jo tässä vaiheessa puhujan itsensä, mitä voi odottaa h-hetkellä?

Omat pidetyt ja pitämättömät puheet palasivat mieleeni, kun luin pikku-uutisen: ruotsalainen pastilliyritys on taas jakanut perinteisen Vuoden ääni -palkintonsa. Sen sai Elaine Eksvärd (s. 1981).

Ensiksi hiukan huvitti: ruotsalaisten palkintoinnostus on tosiaan laajaa! Nobelin, Polarin, Alman, Hasselbladin ja muiden taitavasti tuotteistettujen jättipalkintojen rinnalla myös pastilliyritys jakaa kulttuuripalkinnon, 10 000 kruunua.

Toiseksi jäin miettimään retoriikka-asiaa. Palkintoperusteiden mukaan Eksvärd ”on näyttänyt, että me kaikki voimme ja uskallamme tehdä äänemme kuuluvaksi”.

Eksvärd on kirjoittanut viisi kirjaa retoriikasta ja yhden lapsena kohtaamastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Retoriikka, puhetaito, on Ruotsissa esillä paljon enemmän kuin Suomessa. Retoriikkaa opetetaan Ruotsissa neljässä yliopistossa ja korkeakoulussa, ja alalla on kuusi professoria.

Retorikko on kommentaattorina tv-studiossa, oli kyse sitten Nobel-palkintolähetyksestä, kuninkaallisista juhlista tai euroviisuiltojen lämmittelyosiosta.

Näkyvyydestä huolimatta alan sisällä ollaan vahvasti sitä mieltä, että retoriikka on kuitenkin liian akateemista. Opetuksen saamisesta peruskouluun on kampanjoitu jo vuosia.

Ruotsalainen ymmärrys puhetaitojen merkityksestä selittää silti varmaan jo nyt paljon. Hyvillä retorisilla taidoillaan naapurit myyvät maailmalle vaikka mitä ja näyttelevät Hollywoodissa.

Retorisiin taitoihin liittyy myös paljon isompi asia. Retoriikkaa tunteva osaa kuunnella ja ymmärtää, miten taitava puhuja on puheensa rakentanut.

Hän pystyy analysoimaan ja esittämään myös vastaväitteitä, mikä on arvokas taito.

Moni populisti – ja diktaattori – on nimittäin todella taitava puhuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat