Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalit eivät enää tavoita koko kansaa

Poliittisen osallistumisen eriytyminen on merkki yhteiskunnan eriarvoistumisesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Partanen / HS
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on kaksissa eduskuntavaaleissa onnistunut mobilisoimaan vaaliuurnille niitäkin, jotka eivät muuten äänestäisi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on kaksissa eduskuntavaaleissa onnistunut mobilisoimaan vaaliuurnille niitäkin, jotka eivät muuten äänestäisi. Kuva: Jussi Partanen / HS

Perjantaina Porin Suomi-Areenassa julkaistu tutkimusjärkäle vuoden 2015 eduskuntavaaleista tarjoaa monta mielenkiintoista lähestymistapaa viime eduskuntavaalien ilmiöihin.

Keskeinen johtopäätös on luettavissa jo tutkimusraportin otsikosta ”Poliittisen osallistumisen eriytyminen”. Poliittinen osallistuminen, siis ylipäänsä kiinnostus politiikkaan, jatkaa eriytymistään – ja eriarvoistumistaan. Osallistumiserot hyvä- ja huono-osaisten välillä ovat kääntyneet kasvuun samalla kun äänestysaktiivisuus on heikentynyt. Tämän seurauksena yhdenvertaisuus ei enää toteudu ihanteellisesti suomalaisessa demokratiassa, tutkimus toteaa.

Osallistumisen eriytymistä tutkimus pitää edustuksellisen demokratian nykyisistä haasteista vakavimpana. Tutkimusprojektin vetäjä professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista toteaa, että pelkkä äänestämiseen pohjautuva edustuksellinen järjestelmä ei enää riitä. Tarvitaan myös muita poliittisen osallistumisen kanavia.

Kuten koulutus ja varallisuus, myös äänestäminen ja puoluekanta periytyvät sukupolvelta toiselle. Tämän seurauksena hyvin toimeen tulevien, korkeasti koulutettujen ja aktiivisesti äänestävien kansalaisten etupyrkimykset näkyvät politiikan tuloksissa paremmin kuin monella tapaa vähempiosaisten.

Syntyy kierre: valmiiksi hyväosaiset tai heidän jälkeläisensä äänestävät muita aktiivisemmin. He myös äänestävät ehdokkaita, joihin tuntevat jotenkin samastuvansa.

Vallitseviin ilmiöihin voisi tutkimuksen ulkopuolelta lisätä myös vallitsevan trendin, ajan hengen: yhteisön sijaan korostetaan yksilöllisyyttä. Kokoomus ja vihreät korostavat yksilön oikeutta ja myös vastuuta omista päätöksistä – ja ne menestyvät. Kollektiiviseen joukkovoiman ja yhteiskunnan merkittävän roolin varaan menestyksensä laskenut Sdp on kaukana suuruutensa päivistä. Luokkakantainen ajattelu on hiipunut, kun tehdastyöpaikat ovat kadonneet.

Vasemmistoliitto on poikkeus. Se on uusinut kannattajakuntansa parissa vaalikaudessa täysin ja kilpailee nyt vihreiden äänistä. Viime vaalien aikaan suurin työväenpuolue oli perussuomalaiset, puheenjohtaja Timo Soinin sanoin ”työväenpuolue ilman sosialismia”.

Kaksissa viime eduskuntavaaleissa 1980-luvulta alkanut äänestysaktiivisuuden heikentyminen on pysähtynyt. Selitys löytynee vaalien tuloksista: vuonna 2011 tuli perussuomalaisten ”jytky” ja vuonna 2015 ”jatkojytky”. Äänestysaktiivisuuden perusteella perussuomalaiset mobilisoi uurnille niitäkin, jotka olivat menettäneet uskonsa oman äänen vaikutukseen poliittisessa päätöksenteossa.

Tutkimuskokonaisuus kertoo viime vuoden eduskuntavaalien aikaisesta tilanteesta. Puoluekannatuskyselyiden perusteella tilanne näyttäisi nyt taas aivan toiselta. Perussuomalaiset on saanut maksaa hallituksessa olosta, ja Sdp on vuorostaan lihomassa oppositiossa.

Vaan entäs nyt, kun äänestäjät ovat pettyneet myös perussuomalaisten edesottamuksiin hallituksessa? Jäävätkö pettyneet vuoden 2019 vaaleissa kotisohville, kun eivät löydä enää protestilleen purkautumiskanavaa edes perussuomalaisista?

Silloin vaikuttaminen vaaleissa ja osallisuus yhteiskunnan päätöksenteossa keskittyy yhä harvemmille – niille, joilla on riittävästi vaikutusvaltaa jo ennestään. ”Kansa” ei enää valitse edustajiaan edustamaan itseään, vaan kansan aktiivinen osa valitsee päättäjät edustamaan koko kansaa, siis harvoja aktiivisia. Kytevä konflikti on ilmeinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat