Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian labourin kapina kiihtyi valtataisteluksi

Brexit-äänestyksen jälkeen kiistat työväenpuolueessa syvenevät samalla, kun konservatiivit kokoavat jo rivejään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen oppositiossa olevalla työväenpuolueella labourilla oli loistava tilaisuus poliittiseen vastaiskuun.

Brittien äänestettyä 23. kesäkuuta EU-eron puolesta hallitsevan konservatiivipuolueen rivit olivat sekaisin. Jäsenyyden kannattajiin lukeutunut pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa, eikä brexit-kampanjaa vetäneiden konservatiivien joukosta löytynyt heti seuraajaa.

Työväenpuolueen parlamentaarikot eivät kuitenkaan käynnistäneet hyökkäystä konservatiiveja vastaan vaan äänestivät ensi töikseen murskaluvuin epäluottamuksesta oman puolueensa puheenjohtajaa Jeremy Corbynia kohtaan.

Kolme neljäsosaa puolueen parlamentaarikoista piti vasemmistososialisteihin lukeutuvan Corbynin vastahakoista kampanjointia EU:n puolesta yhtenä syynä brexit-leirin voittoon.

Corbyn viittasi kuitenkin kintaalla parlamentaarikkojen epäluottamukselle ja vetosi viime syyskuussa jäsenäänestyksessä vasemmistoaktivistien ja ay-liikkeen tuella saamaansa selvään voittoon.

Seuraavassa vaiheessa vastustajat yrittävät kammeta Corbynin tehtävästään uudessa jäsenäänestyksessä. Siitä tulee taas kova kamppailu. Konservatiivit ovat puolestaan kokoamassa rivejään nopeasti sen jälkeen, kun Theresa Maysta tuli Britannian pääministeri keskiviikkona.

Labourin sisäisen valtapelin ensimmäinen erä meni Corbynille. Puolueneuvosto päätti, että toisin kuin muiden ehdokkaiden, istuvan puheenjohtajan ei tarvitse saada ehdokkuutensa tueksi viidesosaa labourin parlamentaarikoista ja europarlamentaarikoista.

Tappion Corbyn kärsi siinä, ettei hän voi tällä kertaa vyöryttää tuekseen uusia, kolmen punnan maksua vastaan labourin äänestäjiksi rekisteröityviä aktivisteja. Ehtona on nyt puolen vuoden jäsenyys tai 25 punnan maksu.

Corbyn on saanut nopeasti puolueen valtavirtaa edustavia vastaehdokkaita. Jäsenäänestyksen tulos selviää 24. syyskuuta. Ilmassa on selvä uhka siitä, että 116-vuotias työväenpuolue jakautuu maltillisen vasemmiston pääjoukkoon ja Corbynin johtamiin sosialisteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat