Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyllistyikö Venäjä sodan voittamiseen?

Puolan puolustusministerin Antoni Macierewiczin mukaan myös Venäjä on vastuussa ukrainalaisnationalistien vuonna 1943 Volynian alueella tekemästä joukkomurhasta.

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Volynian joukkomurhasta tuli ajankohtainen viime viikolla sen jälkeen, kun Puolan parlamentin ylähuone oli päättänyt kutsua tapausta kansanmurhaksi. Siis mitä?

Ukrainalaiset nationalistit surmasivat kymmeniätuhansia puolalaisia Volynian alueella Länsi-Ukrainassa tai tuolloisessa Puolassa vuonna 1943, natsimiehityksen aikaan. Sama teurastus jatkui naapurialueella Galitsiassa vielä vuoden 1944 puolella. Murhamiehinä olivat lähinnä Ukrainan nationalistijärjestön UNO:n jyrkemmän osan eli UNO-B:n jäsenet.

Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz kommentoi asiaa viikko sitten Puolan televisiossa huomauttamalla, että myös Venäjä on tapahtumista vastuussa ja että Neuvostoliitto oikeastaan tuuppasi tapahtumat alulle. Venäläisten kommentit olivat tuohtuneita.

”Onko olemassa historiallista tapahtumaa tai luonnonilmiötä, johon Venäjä ei olisi syyllinen?” tiedusteli Venäjän ulkoministeriön tiedotuspäällikkö Marija Zaharova Facebook-seinällään.

Puolan ulkoministeri tuskin hölisi omiaan tyhmyyttään. Macierewicz on taustaltaan historiantutkija Varsovan yliopistosta. Mitä hän mahtoi tarkoittaa?

Jospa hän viittasi 1930-luvun lopun tapahtumiin? Ukrainalaisnationalistit ryhtyivät väkivaltaan Volynian ja Galitsian alueen puolalaisväestöä vastaan vuosina 1935–1936 ukrainalaiskommunistien tuella. Nämä puolestaan olivat Neuvostoliiton suosiossa. Puola vastasi aloittamalla alueen puolalaistamiskampanjan vuonna 1937.

Toinen vaihtoehto on, että ministeri viittasi vuosien 1939–1941 tapahtumiin. Puolan salaisen jaon jälkeen Neuvostoliitto miehitti alueen ja ryhtyi vainoamaan puolalaisväestöä täysin voimin. Parisataa tuhatta karkotettiin Siperiaan ja monia tapettiin. Venäläiset siis kiihdyttivät konfliktia.

Myös kolmas vaihtoehto on huomioitava: venäläiset syyllistyivät sodan voittamiseen. Kurskin taistelun jälkeen kesällä 1943 Volynian tappajille tuli kiire: venäläiset olivat tulossa takaisin, mikä tiesi surkeita päiviä Länsi-Ukrainan nationalisteille. Nämä panivatkin teurastukseen vauhtia, ettei verityö jäisi kesken.

Kaikki kolme vaihtoehtoa vaikuttavat hieman kaukaa haetuilta, joten Macierewicz taisi olla puheissaan enemmän poliitikko kuin historioitsija. Ehkä puolalaisministeri syyttää juuri nyt mieluummin Venäjää kaikesta pahasta kuin muistelee ukrainalaisten nationalistien syntejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat