Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan tiukentaa otettaan vallasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkki nousi huomion keskipisteeksi perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun osa maan armeijasta ryhtyi sotilasvallankaappaukseen.

Kaleva kirjoittaa, että Turkki ei ole entisensä kaappausyrityksen jälkeen.

”Odotettavissa on ruma jälkinäytös, kun Recep Tayyip Erdoğan aloittaa lupaamansa armeijan kovakätisen puhdistuksen. Se heijastuu koko yhteiskuntaan. On selvää, että Erdoğanin tapainen presidentti tiukentaa otettaan, sillä hänellä on syytä pelätä uusia vallankaappauksia ja levottomuuksia.”

”Vallankaappaus ei koskaan voi olla oikea tapa ratkoa valtapoliittisia kysymyksiä. Demokratia ei kasva kiväärinpiipusta. Erdoğan voi kuitenkin suurelta osin syyttää tapahtuneesta itseään.”

”Erdoğan on ollut vallassa 13 vuotta. Pääministeriyden jälkeen hän nousi presidentiksi vuonna 2014. Koko tänä aikana demokratian tila Turkissa on huonontunut ja ilmapiiri kiristynyt. Kansainvälinen yhteisö on ollut huolestunut Turkin takaperoisesta kehityksestä.”

”Erdoğanin vallankäyttöön kuuluu, että oppositio on käytännössä hävitetty eikä siitä ole enää vastavoimaksi. Politiikasta päättää yksi puolue, Erdoğanin perustama AKP. Turkin media on väännetty väkisin valtapolitiikan tukijaksi eikä kriittisiä äänenpainoja sallita. Erdoğan on tehnyt tempun vangituttamalla tai muuten hiljentämällä päätoimittajia.”

Etelä-Suomen Sanomien mukaan Turkin armeijan ja Erdoğanin välit eivät historiallisesti ole olleet erityisen hyvät.

”Erdoğanin AK-puolue on tuonut Turkin politiikkaan yhä enemmän islaminuskoa ja vienyt maata kauemmaksi modernin Turkin perustajan Kemal Atatürkin perinnöstä. Armeija taas on perinteisesti ollut maallisen Turkin puolustaja. Siksi Erdoğanin yritys syyttää vallankaappausyrityksestä Amerikassa maanpaossa elävää muslimisaarnaajaa Fethullah Güleniä ei kuulostanut kaikista Turkin-tuntijoista uskottavalta.”

”Vallankaappausyrityksen seuraukset sen sijaan näyttävät huolestuttavankin selviltä. Presidentti Erdoğan ei ole aiemminkaan kohdellut edes rauhanomaisia arvostelijoitaan ja oppositiota erityisen helläkätisesti.”

”Nyt presidentti sanoi suoraan, että vallankaappausta yrittäneet saavat maksaa yrityksestään kovan hinnan. Hänelle vallankaappaus on mahdollisuus puhdistaa armeijan rivit. Edes lain muuttamista kuolemanrangaistuksen sallimiseksi ei ole suljettu pois.”

”Upseerien ohella vastatoimet voivat kohdistua myös kurdivähemmistöön, oppositiopoliitikkoihin, puolueettomiin tiedotusvälineisiin ja yliopistoväkeen. Epävarmojen aikojen verukkeella on myös hyvä pönkittää pyrkimyksiä keskittää mahdollisimman iso osa vallasta presidentille itselleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat