Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkinäistä riemua puoluekokouksissa

Yhdysvalloissa republikaanit ja demokraatit nimeävät virallisesti presidenttiehdokkaansa puoluekokouksissa tällä ja ensi viikolla. Kampanjointi sekoitti republikaanien rivit, eivätkä demokraatitkaan selvinneet ilman kolhuja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mary Schwalm / REUTERS
Tunnelma oli viileä, kun Bernie Sanders viikko sitten lopulta ilmoitti tukevansa Hillary Clintonia demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaana.
Tunnelma oli viileä, kun Bernie Sanders viikko sitten lopulta ilmoitti tukevansa Hillary Clintonia demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaana. Kuva: Mary Schwalm / REUTERS

Yhdysvalloissa suuret puoluekokoukset ovat yleensä kuin suuruudenhulluja syntymäpäiväjuhlia. Tänä vuonna mikään määrä serpentiiniä ja ilmapalloja tuskin riittää peittämään alavireisyyttä demokraattien kokouksessa ja puolueen perinteisten rivien hajoamista republikaanien kokoontuessa.

Republikaanit aloittivat maanantaina Clevelandissa Ohiossa kokouksensa, jossa he nimittävät presidenttiehdokkaakseen Donald Trumpin. Ensi viikolla demokraatit nimittävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen Philadelphiassa Pennsylvaniassa.

Nimitysten lähestyessä Clinton oli useimmissa koko Yhdysvallat kattavissa mielipidekyselyissä niukasti Trumpin edellä suosiossa.

Kun kannatus lasketaan osavaltioittain, kuten myös vaalitulos marraskuussa, Clintonin valinnan todennäköisyys on Fivethirtyeight-nettijulkaisun arvion mukaan kaksi kolmasosaa. Todennäköisyys on kuitenkin pienentynyt puoluekokousten lähestyessä. Arvioiden varovaisuutta lisää se, että kyllä-puolen voiton todennäköisyyttä Britannian EU-äänestyksessä pidettiin ennen äänestystä jokseenkin yhtä suurena.

Perinteisesti puoluekokoukset ovat tuoneet ainakin lyhytaikaisen piikin ehdokkaiden kannatukseen, mutta Trumpin tapauksessa niin ei välttämättä käy. Trumpin suosio on kasvanut republikaanisen puolueen eliitistä ja suuresta koneistosta huolimatta, ei sen ansiosta.

Republikaanien rivit riekaleiksi repinyt kampanja näkyy sekä nelipäiväisen kokouksen osallistujakunnassa että uudessa ohjelmajulistuksessa.

Erityinen ongelma on ollut saada paikalle riittävän vaikuttava määrä johtavia puhujia ja osallistujia. Monet republikaanien näkyvistä poliitikoista ja myös republikaaneja tukevista julkisuuden henkilöistä ovat ilmoittaneet jättävänsä kokouksen väliin. Poissa ovat niin Bushin presidenttiperhe kuin kokousta isännöivän osavaltion kuvernööri John Kasich, joka kilpaili republikaanien ehdokkuudesta.

Kokouksen alla puoluekomiteassa läpi runnottu republikaanien uusi ohjelmajulistus on eräänlainen Frankensteinin hirviö, jota laadittaessa puolueen maltillinen siipi nuijittiin näkymättömiin.

Trumpin vaatimus Yhdysvaltain Meksikon-vastaiselle rajalle rakennettavasta muurista yhdistyy ohjelmassa uskonnollisen oikeiston tiukkaan homovastaisuuteen ja edellytykseen, että korkeimpaan oikeuteen valittavien tuomareiden on kunnioitettava perinteisiä perhearvoja. Vakavia yrityksiä Trumpin ehdokkuuden estämiseksi ei enää ole, mutta Clevelandissa kuullaan varmasti myös riitasointuja.

Demokraattien kokouksessa rivit ovat paljon suoremmat, mutta nekään eivät ole ehjät. Uskottavan innostuksen lietsominen on vaikeaa.

Esivaalikampanja jakoi demokraattien kannattajakuntaa paljon odotettua rajummin. Yllättäjä Bernie Sanders keskittyi valtaeliitin arvosteluun eräänlaisena vasemman laidan peilikuvana Trumpin kampanjasta.

Kun Sanders viime viikon alussa lopulta ilmoitti tukevansa Hillary Clintonin valintaa demokraattien ehdokkaaksi, tunnelma oli kylmä. Osa Sandersin kannattajista huusi Clintonin vastaisia iskulauseita.

Puoluekokousten jälkeen alkavassa kampanjassa Clinton tarvitsee taakseen nuorten ja hyvin koulutettujen Sandersin tukijoiden lisäksi valkoisia miesäänestäjiä ja myös enemmän naisia. Clintonin pitää vedota sekä keskustaan että vasempaan laitaan.

Vaaleissa vastakkain on kaksi ehdokasta, joista molemmilla on paljon vastustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat