Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolemantuomio etäännyttäisi Turkin

Vallankaappausyritys oli Erdoğanille ”jumalan lahja”.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perusteellisesti epäonnistunut vallankaappausyritys on tarjonnut Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille oivan tilaisuuden siivota poliittiset vastustajansa pois keinoja kaihtamatta. Erdoğan on sanonut kaappausyrityksen olleen ”jumalan lahja”.

Erdoğan ei ole aikaillut vahvistaessaan asemiaan. Tuhatmäärin kaappausyrityksestä epäiltyjä on pidätetty ja hyllytetty viroistaan. Epäiltyjen joukossa on muun muassa sotilaita, tuomareita, viranomaisia ja tavallisia kansalaisia. Maan johdossa harkitaan nyt, tulisiko Turkin palauttaa kuolemanrangaistus.

Länsimaat ovat pitäneet yhtä ja muistuttaneet poikkeuksellisen kovasanaisesti Erdoğania lainmukaisuuden kunnioittamisesta. Vallankaappausyrityksestä huolimatta lakeja on kunnioitettava.

Euroopan unioni – jonka jäsenyydestä Turkki on neuvotellut – on linjannut, että kuolemanrangaistuksen palauttaminen tarkoittaisi jäsenyysneuvotteluiden päättymistä. Yhdysvallat on puolestaan muistuttanut Turkin Nato-jäsenyyden olevan vaarassa, jos maa luisuu entistä syvemmälle Erdoğanin johtamaan yksinvaltaisuuteen. Nato kun on demokraattisten maiden sotilasliitto, ei diktatuurien.

Jos Turkki palauttaa kuolemanrangaistuksen, se olisi EU:lle kunniallinen syy lopettaa pitkään jäissä olleet jäsenyysneuvottelut. Jo ennen vallankaappausyritystä on käynyt selväksi, ettei Erdoğanin johtamasta Turkista ole EU:n jäseneksi.

Jäsenyysneuvotteluja on kuitenkin haluttu tekohengittää, koska niiden avulla Turkin on toivottu muuttuvan demokraattisemmaksi.

Unionin laajentumiskomissaari Johannes Hahn on epäillyt, että Erdoğanilla on ollut pitkät pidätyslistat valmiina jo kauan. Hahn sanoi maanantaina olevansa Turkin tilanteesta erittäin huolestunut.

Huoli on todellinen. Vallankaappauksen jälkeen Erdoğan keskittää itselleen entistäkin enemmän valtaa.

Itsestään kolmannessa persoonassa puhuva Erdoğan on aiemmin varoittanut, että Turkin tulevaisuudessa kyse on hänestä tai kaaoksesta. Nyt todellinen vaara on, että Erdoğan ajaa Turkin kohti epätoivoa.

Kuolemanrangaistusta ei voi hyväksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat