Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tautien rajuus unohtuu

Rokottamatta jättäminen ei pohjimmiltaan ole yksityisasia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pietarsaaren seudulla on paljon vanhempia, jotka eivät halua lapsiaan rokotettavan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. He pelkäävät rokotteiden haittavaikutuksia. Tämän seurauksena rokotusten kattavuus on pienentynyt alueella huolestuttavasti, ja esimerkiksi tuhkarokkoepidemian riski on suuri (HS 17.7.).

Osa vanhemmista ei ehkä muista, kuinka rajuja tauteja muun muassa tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko sekä etenkin niiden jälkitaudit ovat. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan MPR-rokotteen ansiosta niihin sairastutaan nykyisin harvoin, mikä on vähentänyt esimerkiksi sikotaudin tuomaa lapsettomuutta ja vihurirokosta aiheutuvia sikiövaurioita.

Laajoista rokotusohjelmista syntyvä väestön laumasuoja voi houkutella ajattelemaan, että laumaimmuniteetin turvin ja yksilönvapauden nimissä voi jättää lapsensa rokottamatta. Kun näin ajattelee riittävän moni, laumasuoja romahtaa ennen pitkää.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat havainneet, että tautien todennäköisyydet ja asiantuntijapuhe eivät käännä vanhempien päätä. Ehkä pitäisikin vedota enemmän siihen, että rokottamatta jättäminen ei pohjimmiltaan ole yksityisasia. Kyse on yhteisestä hyvästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat