Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiset ansaitsevat muutakin kuin populistista huutelua – tarvitsemme vision ja tavan osallistua siihen

Se, mikä tekee muutoksesta juuri nyt kiinnostavan, on sen nopeus. Niin yritykset kuin puolueetkin tuntuvat olevan pulassa siksi, että muutoksen ajureita olemmekin me ihmiset.

Pääkirjoitus
 
Taru Tujunen
Taru Tujunen on Ellun kanat -viestintätoimiston toimitusjohtaja ja kokoomuksen entinen puoluesihteeri.

Suomalainen eliitti kokoontui viime viikolla Suomi-Areenalla Porissa. Keskusteluissa oli yksi teema: muutos. Puhuttiin muun muassa työn ja työelämän sekä teknologian ja yhteiskunnan kaipaamista rakenteellisista muutoksista.

Maailma on toki muuttunut, mutta ei muutos ole mikään uusi asia. Se, mikä tekee muutoksesta juuri nyt kiinnostavan, on sen nopeus. On hämmästyttävää, kuinka ripeästi olemme siirtyneet aikaan, jossa tavaratalossa käymisen sijaan tilaamme ostokset suoraan kotiin maailman toiselta laidalta tai puhumme tosissamme avaruusmatkailusta ja itseajavista autoista.

Mitä olisit vastannut, jos joku olisi kymmenen vuotta sitten sanonut sinulle, että kesälomallasi vuonna 2016 otat valokuvia älypuhelimellasi ja julkaiset kuviasi Instagramissa, ja koko maailma voi katsoa niitä samalla sekunnilla, jos haluaa?

Olisi helppoa kuvitella, että muutoksen nopeus tulee ulkopuolelta: että suuryritykset, globalisaatio tai poliittiset puolueet kiihdyttäisivät muutosta.

Entä jos totuus on toinen? Niin yritykset kuin puolueetkin tuntuvat olevan pulassa siksi, että muutoksen ajureita olemmekin me ihmiset: me ihan tavalliset peruspulliaiset, jotka hoidamme pankkiasioitamme bussipysäkillä, luemme ystäviemme kuulumisia Facebookista ja siinä sivussa osallistumme poliittisiin keskusteluihin Twitterissä.

Kuka olisikaan uskonut vielä kymmenen vuotta sitten, että tämä kaikki on meille varsin arkipäiväistä puuhaa eikä kyseessä ole mikään edelläkävijöiden tai marginaalisten kansanosien hifistely. Me olemme kaikki kiihkeitä muutokselle. Älypuhelimet taskuissa, yhä nopeampiin verkkoihin liitettyinä ja useiden sosiaalisten verkostojen jäseninä meistä tulee kahdella jalalla liikkuvia mediakeskuksia. Oman elämämme sosiaalisesta keskipisteestä tuleekin potentiaalinen yleisen kiinnostuksen kohde, huomion saaja ja sen jakaja.

Viestintäteknologian kehittyessä edelleen myös valmiutemme kehittyy. Me olemme ja tulemme olemaan koko ajan nopeampia – ja vaativampia – kuin ennen.

Haluamme, että käyttämiemme yritysten asiakaspalvelut palvelevat meitä heti. Vaadimme muutoksia yhteiskunnallisiin epäkohtiin heti. Haluamme, että meidät huomioidaan heti. Muutoskeskusteluissa nyökyttelevä poliittinen eliitti liikkuu vielä henkisissä tuohivirsuissa seminaareissaan muutoksesta, kun maailma menee kiihtyvällä vauhdilla ohi. Me ihmiset sen sijaan otamme muutoksen omiin käsiimme ja nopeutamme politiikkaa vaikkapa sitten kansalaisaloitteilla.

Ei siis ole ihme, että organisaatiot – yritykset, puolueet, järjestöt – ovat helposti jälkijunassa. Yrityksiltä nopeuden säätäminen kuluttajan rytmiin onnistuu helpommin, koska markkinataloudessa kysynnän ja tarjonnan lait pitävät yrityksen vauhdissa. Tai sitten eivät pidä, mikä johtaa yrityksen kuolemaan. Sellaista kohtaloa ei soisi yhdellekään yritykselle, mutta samaan aikaan pidämme itsestään selvänä sitä, että hevosenkengittäjiä on nyt vähemmän kuin sata vuotta sitten.

Nopeutta vaativa äänestäjä on kuitenkin politiikalle ja puolueille vaikea pala. Poliittiseen päätöksentekoon kuuluu tietty hitaus, ja on äänestäjienkin etu, etteivät poliitikot pääse hötkyilemään nopeasti laidasta laitaan. Ihmisten tahtoa osallistua helpommin, suoremmin ja nopeammin ei kuitenkaan voi ohittaa. Perinteinen ylhäältä alaspäin huutelu ei enää toimi – koska alhaalla ei ole ketään. On vain toiminnan keskipisteessä oleva ihminen, joka odottaa suoraa vuorovaikutusta, vaihtoehtoja ja valinnanvapautta.

Parhailla yrityksillä on kiinnostava ja innostava visio. Meillä on oikeus toivoa samaa puolueilta. Tarvitsemme tavoitteen, joka ei ole vain jonkin asian vastustaminen, kilpailevan puolueen tyrmääminen tai pienimmän yhteisen nimittäjän hyväksyminen. Me ansaitsemme muutakin kuin populistista huutamista. Me ansaitsemme vision ja tavan osallistua siihen.

Brexit-kansanäänestys on ollut esimerkki politiikan alennustilasta. Ei siksi, miten ihmiset äänestivät, vaan siksi, mitä poliitikot tekivät: he unohtivat vastuunsa ja visionsa. Älkäämme tehkö Suomessa niin.

Mitä jos me osaisimme luoda visioita ja mahdollistaa ihmisten osallistumisen niihin? Voisiko se jopa tuoda mukanaan niitä paljon puhuttuja ja toivottuja muutoksia?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat