Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit ja Italia myös EKP:n murheena

Talous ja politiikka kietoutuvat Euroopassa nyt yhteen tavalla, joka herättää levottomuutta talousennustajissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Francois Lenoir / Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi joutuu miettimään kotimaansa Italian pankkien tilaa.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi joutuu miettimään kotimaansa Italian pankkien tilaa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Euroopan keskuspankkijohtajat ovat torstaina koolla EKP:n neuvoston kokouksessa ensimmäistä kertaa Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. Kesäkuussa Britannian ero EU:sta saattoi tuntua vain vahvalta todennäköisyydeltä, mutta nyt se on täyttä totta.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on arvioinut, että brexit niistää euroalueen kasvusta 0,5 prosenttiyksikköä seuraavien kolmen vuoden aikana. Se lisää paitsi yksittäisten maiden myös EKP:n paineita lähitulevaisuudessa.

Kasvun hidastuminen ei ole toivottavaa, mutta on hyvä huomata, että euroalueen taloudella on kokonaisuutena mennyt jo jonkin aikaa hyvin – eikä Britannian ero EU:sta tyystin vie taloudelta jalkoja alta. Suomessa euroalueen positiivinen suunta on jäänyt kotikutoisten talousmurheiden varjoon.

Britannian ero unionista kuitenkin lisää epävarmuutta ja markkinoiden levottomuutta etenkin nyt välivaiheessa, kun maan uudet päättäjät eivät ole vielä sanoneet selvästi, mitä he oikein haluavat. Taloussuhteet Eurooppaan voisi järjestää samantapaisella mallilla kuin Norjassa on tehty. Norjan malli olisi ehkä nopein tie, mutta se ei välttämättä ole poliittisesti mahdollinen.

EKP:ltä ei odoteta uusia toimia torstain kokouksessa, mutta näkemys tulevasta on tarpeen ennen keskuspankkiirien seuraavaa tapaamista kesätauon jälkeen.

Todennäköisesti EKP tyytyy kertomaan vasta täsmennyksistä meneillään olevaan valtioiden velkakirjojen osto-ohjelmaansa, jolla se yrittää lisätä rasvaa euroalueen talouden rattaisiin. Varsinaiset lisätoimet saavat odottaa, kunnes brexitin vaikutukset ovat selvemmin tiedossa.

Markkinoiden levottomuutta kuvaa se, että Saksan valtio myi viime viikolla ensi kertaa kymmenvuotista joukkovelkakirjalainaansa negatiivisella korolla. Se tarkoittaa, että sijoittajat maksavat Saksan valtiolle siitä ilosta, että saavat rahoittaa sitä ja omistaa tätä markkinoiden turvallisimpana pidettyä joukkolainaa.

Brexitin lisäksi Mario Draghin odotetaan kokouksen jälkeen luonnehtivan jollain tavoin kotimaansa Italian pankkien tilaa. Pessimistisimmät näkevät Italian pankkien 360 miljardin euron järjestämättömissä luotoissa jo uuden finanssikriisin siemenet.

Italia käy nyt EU:n kanssa henkien taistelua siitä, saako pankkien pelastamiseen käyttää Italian valtion rahaa vai noudatetaanko EU:n uusia sääntöjä, joiden mukaan ensi vastuu kuuluu pankkeihin sijoittaneille. Italiassa ongelmana on se, että suuri osa pankkeihin sijoittaneista on piensijoittajia, joilla ei välttämättä ollut oikeaa käsitystä sijoituksensa riskistä.

Piensijoittajien suuret tappiot vaikeuttaisivat pääministeri Matteo Renzin poliittista asemaa ja voisivat johtaa EU-vastaisuuden kasvuun myös Italiassa. Brexitin jälkeen poliittinen hinta koko EU:n tasolla voisi olla kova.

Talous ja politiikka kietoutuvat Euroopassa nyt yhteen tavalla, joka herättää levottomuutta talousennustajissa. Ilmassa on riskejä, joita on vaikea muuttaa numeroiksi.

Pakolaiset ja terrorismi ruokkivat nationalismia ja luovat maaperää sille, että maat kääntyvät sisäänpäin. Vanhojen rakenteiden muutokset eivät onnistukaan, ja vapaakauppa nähdään uhkaksi eikä mahdollisuudeksi. Tällaisessa ympäristössä yhteistyö ja yhteinen riskien torjunta käy vaikeaksi – ja se muodostaa uudenlaisen uhan talouskasvulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat