Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maitomarkkinoiden häiriö ei korjaannu hetkessä

Tukipaketit eivät ole pitkän päälle kestävä tie, joten on hyvä, että EU tavoittelee ylituotannon karsimista. Yhtä tärkeää olisi löytää Venäjän korvaavia vientimarkkinoita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuohtuneet maanviljelijät havahduttivat maaliskuussa Helsinkiin suuntautuneella traktorimarssillaan myös kaupunkilaiset huomaamaan, että maataloudella ovat nyt meneillään tavallista kovemmat ajat. Ahdinko ei ole yksin suomalainen ilmiö, vaan viljelijät kaikkialla EU:ssa ovat kokeneet jääneensä ruokaketjun häviäjän rooliin.

Tämä koskee erityisesti maitotiloja, ja siihen on useita syitä. Maitoa on tuotettu EU:ssa liikaa sen jälkeen, kun kiintiöjärjestelmä poistui maaliskuussa 2015.

Samoihin aikoihin tulivat EU:n asettamat pakotteet Venäjälle Krimin valtauksen takia. Venäjä vastasi vastapakotteilla, mikä sulki maitotuotteiden tärkeimmän vientikohteen. Suomelle tämä oli suurempi isku kuin useimmille muille EU-maille.

Suomen traktorimarssilla viljelijöitä närkästytti myös se, että Maaseutuvirasto ei pystynyt maksamaan viljelijätukia ajallaan.

Maailmanmarkkinoilla on nyt pieniä merkkejä siitä, että pahin ahdinko alkaa helpottaa. Sianlihan hinta nousee muun muassa Kiinan vientimarkkinoiden ansiosta, ja myös maitomarkkinoilla näyttää paremmalta kuin keväällä.

Maataloutta kohdannut markkinahäiriö on sen verran raju, että EU:n maatalousministerit päättivät maanantaina jo toisesta 500 miljoonan euron ylimääräisestä tukipaketista.

Suoran tuen lisäksi paketista suunnataan 150 miljoonaa euroa tukeen, jolla kannustetaan maidontuottajia vähentämään tuotantoa.

Suomen osuus tuoreimmasta tukipaketista on 7,5 miljoonaa euroa. Sen päälle jäsenmaa voi myöntää viljelijöille saman verran omasta budjetista maksettavaa kansallista tukea.

Tukipaketit eivät ole pitkän päälle kestävä tie, joten on hyvä, että EU tavoittelee ylituotannon karsimista. Yhtä tärkeää olisi löytää Venäjän korvaavia vientimarkkinoita.

Suomessa suunnitellaan lisäksi, että viljelijöiden pankista ottamille lainoille tulisi väliaikainen valtiontakaus. Tämän merkitys voi olla EU-tukipakettia suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat