Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhtyykö Tytti Tuppurainen demareiden ”Harkimoksi” tai ”Lepomäeksi”?

Demareissa haetaan nyt tien raivaajaa, eräänlaista esijuoksijaa Antti Lindtmanille.

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Paine vaihtaa Sdp:n puheenjohtajaa on kasvanut jo niin kovaksi, että eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin taakse kerätään tukijoukkoja (HS 19.7.).

Puoluekokous pidetään helmikuussa Lahdessa. Antti Rinne istuu puheenjohtajana vasta ensimmäistä kauttaan.

Lindtman on kuitenkin kansanedustajaryhmän paimentajana Rinteen luottomies. Siitä asemasta ei ole hyvä purra ruokkivaa kättä. Istuvan puheenjohtajan haastaminen näyttää väkisinkin rumalta.

Siksi Sdp tarvitsee nyt oman ”Harry Harkimonsa”. Jonkun, joka avaa pelin ja lähtee ehdolle. Kun puheenjohtaja on kerran haastettu ja likaisin työ näin suoritettu, muilla, vakavammin otettavilla ehdokkailla on matalampi kynnys lähteä mukaan kisaan.

Näin toimittiin kokoomuksessakin. Sisäministeri Petteri Orpo oli sanonut, ettei hän haasta istuvaa puheenjohtajaa. Mutta kun Harkimo ja Elina Lepomäki olivat jo kerran rikkoneet puheenjohtajan koskemattomuuden, Orpokin lähti viimein ehdolle ja voitti koko kisan.

Demareissa haetaan nyt samalla tavalla tien raivaajaa, eräänlaista esijuoksijaa Antti Lindtmanille. Jotakuta, joka polkisi julkisuudessa pahimmat miinat ja ottaisi rajuimman julkisen myrskyn vastaan.

Osa demareista on käynyt pyytämässä oululaista kansanedustajaa Tytti Tuppuraista ehdolle. Häntä kukaan ei tosin kehtaa verrata Harkimoon. Tuppurainen on kuulemma pikemminkin demareiden Lepomäki.

Toki Tuppuraisella on aitoakin kannatusta. Osa pitää Lindtmania liiaksi Eero Heinäluoman suojattina. Lindtmanin arvostelijat ovat Tuppuraisen leirissä.

Antti Lindtman ei vielä ole kertonut omista aikeistaan. Onko hän halukas puheenjohtajataisteluun?

Lindtman on hyvissä ja vakaissa asemissa eduskuntaryhmän johdossa, ja hän on vielä nuori. Liian varhainen puheenjohtajuus voi olla myös riski.

Antti Rinnekään ei ole vielä kertonut jatkoaikeistaan. Hän ei vastannut HS:n soittopyyntöön maanantaina. Tiettävästi Rinne on hakemassa itselleen toista kautta Sdp:n johdossa. Hän kertoo kantansa syksyllä.

Tuppuraisella ei sinänsä ole hävittävää. Ja vaikka hän ei tällä kierroksella tulisi valituksi, hän keräisi kannuksia ja tunnettuutta tulevien vuosien puheenjohtajakisoja varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat