Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtataistelu vaikuttaa talousreformiin Kiinassa

On ironista, että pysyäkseen talouskasvun polulla Kiina on ehkä palaamassa sellaiseen yksinvaltaan, joka maassa vallitsi Mao Zedongin aikaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ekonomistien näkemykset Kiinan taloudesta ovat parin viime vuoden aikana muuttuneet huomattavasti aiempaa pessimistisemmiksi. Näinä vuosina maailmantalouden veturin yskintä on aiheuttanut valtaosan rahoitusmarkkinoiden turbulenssista.

Kyseessä on muutos mielikuvissa. Vuoden 2008 finanssikriisi nähtiin länsimaisten talouksien vitsauksena, joka ei juuri vaikuttanut Kiinaan. Pekingin talouspolitiikka julistettiin valistuneeksi, ja ajatus taloudellisesta eriytymisestä vahvistui: uutena aikakautena velkainen länsi rämpisi deflatorisessa suossa samalla, kun dynaaminen itä porhaltaisi eteenpäin.

Lumous kuitenkin haihtui, kun Kiinassa toteutettiin viime vuonna sarja epäonnistuneita ja epämääräisiä talouspoliittisia uudistuksia. Kompurointi kulminoitui kafkamaisesti, kun Kiinan keskuspankki varoitti itsenäisiä ekonomisteja siitä, että liian pessimistisistä talousennusteista seuraisi rangaistus.

Kun Kiinan kommunistijohtaja Mao Zedong kuoli vuonna 1976, valtaan noussut Deng Xiaoping kopioi Kiinaan Japanin, Korean ja Taiwanin investointivetoisen kasvumallin. Huikea talouskasvu perustui suuriin investointeihin, joita rahoitettiin pakottamalla kotitaloudet keinotekoisen tiukalle säästökuurille. Palkkojen kasvu painettiin alle tuottavuuskasvun, ja valuutta sekä korot pidettiin keinotekoisen alhaalla.

Kasvumalli tuli tiensä päähän Japanissa vuonna 1989 ja vuosikymmen myöhemmin monessa muussakin Aasian maassa. Peking tiedostaa vaaran. Maa pyrkii vähentämään investointiriippuvuutta asteittain, jottei talous luisu lamaan. Kiinaa vuosina 2002–2012 johtanut Hu Jintao ilmoitti jo ennen finanssikriisiä aikeensa korjata talouden rakennetta.

Talouden rakenteiden korjaaminen vaatii säästämiseen pakottavien kannusteiden purkamista ja puolivaltiollisten yritysten myyntiä. Poliittinen vastustus myyntejä kohtaan on valtava. Sekä maakunnat että kokonaiset toimialat on läänitetty entisten valtiomiesten klaaneille. Esimerkiksi vuosina 1989–2002 hallinneen Jiang Zeminin poikaa kutsuttiin Shanghain it-tsaariksi.

Hu Jintaon valta oli liian vähäistä todellisten taloudellisten muutosten toteuttamiseen. Tämä oli seurausta Deng Xiaopingin aikaansaamista poliittisista muutoksista. Deng halusi varmistaa, ettei Maon aikainen tuhoisa hirmuvalta toistuisi. Muutosten jäljiltä hänen seuraajiensa Jiang Zeminin ja Hu Jintaon asema oli suhteellisesti paljon heikompi kuin Maon tai Dengin asema johtajana.

Vuonna 2012 valtaan noussut Xi Jinping on edeltäjiään vahvemmassa asemassa ja pyrkii murtamaan Deng Xiaopingin institutionaaliset kahleet. Xin pyrkimys keskittää valtaa näkyy monin tavoin. Kiinassa korruptionvastainen kampanja on ikivanha tapa kitkeä vastustajia. Xi on kuitenkin rikkonut kirjoittamatonta sääntöä jahdatessaan entisiä politbyroon johtajia. Viime syksynä hän hyökkäsi epäsuorasti entistä suojelijaansa Jiang Zeminia vastaan.

Xi on perustanut kaksi jättimäistä elintä – CNSC:n ja CLGCDR:n – perinteisten elinten yläpuolelle. Nämä ulottavat hänen valtansa sekä turvallisuuspalveluihin että talouspolitiikkaan, joka on perinteisesti ollut politbyroon toiseksi vaikutusvaltaisimman jäsenen toimialue.

Xi on myös aloittanut armeijan reformin, jonka avulla hän soluttaa organisaatioon omia miehiään.

Mao ja Deng kykenivät toteuttamaan laajoja yhteiskunnallisia muutoksia, koska heillä oli paljon poliittista valtaa. Xi on Dengin jälkeen ensimmäinen johtaja, jonka valta-asema muistuttaa jo hieman Maon jumalallista asemaa. Hän voi siis halutessaan myös toteuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia.

Kiinan kommunistipuolue tiedostaa, että sen mandaatti nojaa taloudelliseen menestykseen. Puolue pelkää kuitenkin reformien vaarantavan puolueen valta-aseman ja rahakkaat talouskytkökset.

Xi ei ole osoittanut kiinnostusta demokraattista reformia kohtaan. Sen sijaan hän on korostanut vahvojen johtajien tärkeyttä Kiinan historiassa. Talouden uudistamista Xi on pitänyt välttämättömänä, kunhan reformit eivät vaaranna puolueen valtamonopolia.

Kiinan talouden kehitys on riippuvainen maan poliittisesta kehityksestä. On ironista, että pysyäkseen Deng Xiaopingin viitoittamalla taloudellisella polulla Kiina joutuu ehkä palaamaan sellaiseen yksinvaltaan, joka maassa vallitsi Mao Zedongin aikaan.

Valtteri Ahti

Kirjoittaja on Evli Marketsin strategi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat