Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhdistusaalto murentaa oikeusvaltiota Turkissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lapin kansa: ”Kun historiaa katsotaan taaksepäin, viime viikonloppu saattaa näyttää ajankohdalta, joka käänsi kehityksen suunnan kokonaan. Sotilaiden aloittama vallankaappausyritys kuivui kokoon nopeasti, mutta kaappauksen jälkimainingit saattavat kestää pitkään.”

”Sitä ei tarvitse paljon pohtia, kuka vallankaappausyrityksestä hyötyy. [Recep Tayyip] Erdoğan osoitti olevansa vahva, kansan suosima johtaja. Nyt hän pystyy vielä aiempaa vahvemmin poistamaan tieltään vastustajiaan.”

”Heti vallankaappausyrityksen jälkeen pidätettiin muun muassa 34 kenraalia ja 2 700 tuomaria. Lisäksi on pidätetty tuhansia alempiarvoisia sotilaita. Nimenomaan armeija ja Turkin vaikutusvaltaiset tuomarit ovat hidastaneet islamin ja Erdoğanin vallan kasvua. Valtaosa upseereista on maallisen vallan kannattajia, ja heille Turkin tasavallan vuonna 1923 perustanut Kemal Atatürk on esikuva. Atatürk halusi pitää valtion ja uskonnon erillään. Erdoğan on toista maata.”

Turun Sanomat: ”Vallankaappausyrityksen nopea kukistaminen ja sitä seuranneet ripeät joukkopidätykset antoivat pontta epäilyille, joiden mukaan Turkin hallitus oli jotenkin valmistautunut kapinan varalta.”

”Kansainvälisen yhteisön kenties suurin huolenaihe Turkissa on puhdistusaalto, joka kohdistuu oikeusvaltion tunnusmerkkeihin. Sunnuntain tietojen mukaan 3  000:ta tuomaria odottaa vähintään viraltapano. Kaksi Turkin perustuslakituomioistuimen jäsentä pidätettiin. Tuomarit saattavat joutua syytteeseen terrorijärjestön jäsenyydestä. Vankiloissa on syytteitä odottamassa myös suuri joukko lakimiehiä sekä hallitusta arvostelleita virkamiehiä.”

”Turkin median mukaan pidätettynä on yli sata kenraalia ja amiraalia, ja 30 kuvernööriä on siirretty tehtävistään. Myös 8 000 poliisia on poistettu töistään. Näin suuret henkilövaihdokset heikentävät vääjäämättä hallinnon toimivuutta.”

Satakunnan Kansa: ”Kun Erdoğan pyysi anteeksi Venäjältä sen hävittäjäkoneen alas ampumista, se saattoi olla joillekin upseereille viimeinen pisara.”

”Venäjälle Erdoğanin otteet sopivat. Ne ovat itse asiassa hyvin lähellä Vladimir Putinin politiikkaa, ja Erdoğania on syytetty putinismista. Oppositio on painettu hiljaiseksi, poliittisia vastustajia vangitaan ja median sananvapaus on suitsittu minimiin.”

”Selvää lienee, ettei yksinvaltaiseen islamismiin paluuta tekevällä valtiolla voi olla pääsyä EU:n demokratiaan.”

”Turkki on myös valtava sotilasmahti ja tärkeä Naton jäsen. Naton sisällä Erdoğanin politiikka on nostanut vastalauseita, jotka toistaiseksi ovat hiljentyneet maan strategisen aseman takia. Tämä sopii Venäjälle. Se haluaa Naton pysyvän mahdollisimman etäällä rajoistaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat