Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pori Jazzeilla alkoholi ei lopu enää keneltäkään kesken

Yleisötapahtumissa alkoholia saa juoda vain anniskelualueella. Niinpä Pori Jazzissa koko päälavan edusta on nykyisin anniskelualuetta.

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Seuraa tietokilpailukysymys: Kuka saa levätä selällään, mutta vain sulkematta silmiään?

A) Väliaikaiseen pidätyskeskukseen viety turkkilaissotilas, jota epäillään osallisuudesta epäonnistuneeseen sotilasvallankaappaukseen.

B) Korruptiosta epäilty kiinalainen virkamies tutkintavankeudessa.

C) Pori Jazziin lipun ostanut.

Tämä oli helppo. Tietenkin C.

Lauantaina Kirjurinluodossa järjestyksenvalvoja oli nopeasti kyselemässä, jos erehtyi sulkemaan silmänsä kuunnellessaan makuuasennossa musiikkia. Tällainen määräys oli kuulemma annettu.

Määräys oli musiikkia selällään kuuntelevalle hallintoalamaiselle (järjestyksenvalvojathan eivät kohtele ihmisiä asiakkaina) rasittava mutta ymmärrettävä. Viime ja toissa vuonna yleisö on nimittäin ollut aiempaa huomattavasti kovemmassa humalassa. Kuria on ollut ilmeisesti pakko kiristää.

Kesään 2013 asti yleisö toi Pori Jazzin piknikille omat juomansa. Loppukesästä 2013 sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kuitenkin ilmoitti, että tämä vanha perinne on rikkonut jo pitkään lakia, sillä yleisötapahtumissa alkoholia saa juoda vain anniskelualueella. Niinpä koko päälavan edusta on nykyisin anniskelualuetta.

Tästä seuraa, ettei alkoholi lopu enää keneltäkään kesken. Nyt seurueen selvin voi käydä aina hakemassa vielä kaksi viinipulloa tiskiltä. Ennen useimmat joivat vain mukana kantamansa.

Järjestäjille alkoholinmyynti on hyvä lisätulonlähde. Se kuulemma auttaa pitämään lippujen hinnat ”kurissa”.

Kansalaisten yhdenvertaisuuden kannaltakin viranomaisten tiukkuus on tärkeää. Keski-ikäisten ja keskiluokkaisten suosimilla festivaaleilla ei voi olla löysemmät säännöt kuin esimerkiksi nuorisofestivaaleilla.

Käytäntö on myönteinen myös kansantaloudelle, ainakin lyhyellä aikavälillä. Tiskimyynti työllistää, samoin silmät kiinni musiikkia kuuntelevien häiritseminen. Valtiokin saa lisää verotuloja.

Toinen kysymys on sitten se, onko kaiken tämän tarkoituksena hillitä alkoholinkäyttöä. Tämä tavoite toteutui paremmin silloin, kun lakia ei noudatettu.

Siitä voisi päätellä, ettei lainkohta toimi. Uudessa alkoholilaissa asiaan ei silti ole tulossa muutosta.

Tämä on periaatteellinen ongelma. Lainsäädännön kun pitäisi olla sellaista, että kansalainen ymmärtää, miksi jokin asia on kielletty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat