Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Justiinsa juu, sanoi turkkilainen

Kehitys on Turkissa jopa pahempaa kuin Venäjällä.

Pääkirjoitus
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Yritin olla mukaviisas ja tilittää tuohtuneena selitystäni Turkin pahasti epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä.

Kerroin näkemyksistäni turkkilaiselle appiukolleni, joka on kokenut elämänsä aikana Turkin aiemmat sotilasvallankaappaukset.

”Justiinsa ja voipi olla”, appiukko kuittasi analyysini.

Lakonisuudessaan appiukko taisi olla oikeassa. Mahdollista kun on, ettemme saa koskaan tietää, mitä Turkissa todella tapahtui ja miksi. Teorioita on monia.

Ensimmäisen selityksen mukaan kyse oli aidosti sotilasvallankaappausyrityksestä.

Tästä onkin Turkissa pitkät perinteet. Teoriaa vastaan sotii se, että kaappausyritys oli surkeasti suunniteltu. Kyse oli strategisesta mokasta.

Virhe oli esimerkiksi se, ettei presidentti Recep Tayyip Erdoğania eristetty ja vangittu välittömästi. Nyt Erdoğan pääsi vapaasti puhumaan kannattajilleen lomapaikastaan.

Kukaan ei myöskään noussut vallankumouksen johtohahmoksi, vaan kapinaa edusti kasvoton rauhanneuvosto.

Erdoğan on syyttänyt pitkään maan ongelmista Yhdysvalloissa maanpaossa olevaa Fethullah Gülenia. Erdoğanin teorian mukaan Gülen yrittää luoda rinnakkaista valtiota Turkkiin. Erdoğanin mukaan kyse on viruksesta ja syövästä, joka yrittää ottaa maan haltuunsa. Gülen on tiukasti kiistänyt väitteet osallisuudestaan niin sanotun rinnakkaisvaltion luomisessa.

Erdoğanin vastustajille mieluinen teoria on puolestaan se, että koko vallankaappausyritys oli presidentinkanslian orkestroima. Lavastamalla vallankaappausyrityksen Erdoğan saa lisää oikeutuksia suunnitelmilleen valtaoikeuksien lisäämisestä, vastustajat laskelmoivat.

Mahdollista on sekin, että Erdoğan tiesi kaappausyrityksestä, mutta ei tehnyt asialle mitään. Kuten Erdoğan itse sanoi, kaappausyritys oli ”Jumalan lahja” armeijan siivoamiseksi.

Erdoğan ei ole aikaillut vastustajiensa eliminoimisessa. Presidentinkanslialla oli nähtävästi jo etukäteen tuhansien epätoivottujen henkilöiden lista, jonka mukaan toisinajattelijoita hyllytettiin. Vallankumousyritys oli Erdoğanille loistava syy toteuttaa puhdistuskampanja vastustajistaan.

Appiukon ”justiinsa juu” -analyysi lienee osuva. Turkki on täynnä salaliittoteorioita, ja jotkut niistä saattavat jopa pitää paikkansa. Vallankaappausyrityksen taustoja emme ehkä saa koskaan tietää, mutta tapahtumien seuraukset ovat selkeästi nähtävissä.

Huolestuttavinta on se, että Turkista tulee diktatuuri. Presidentti Erdoğan hallitsee jo mediaa, oikeuslaitosta, parlamenttia ja turvallisuuskoneistoa. Turkin kehitys on jopa pahempaa kuin Venäjällä, missä presidentti Vladimir Putin on menestyksellisesti terrorisoinut kansalaisyhteiskuntaa.

Erdoğan on polttanut suhteensa Yhdysvaltoihin, mikä on sotilasliitto Naton näkökulmasta huolestuttavaa. Kyse kun on sotilasliiton toiseksi suurimmasta jäsenmaasta keskellä maailmaa keikuttavaa Syyrian sotaa.

Turkki on vaatinut amerikkalaisilta Gülenin luovuttamista. Ulkoministeri John Kerry on vastannut poikkeuksellisen kovasanaisesti ja kertonut, että syytteiden sijaan Turkin olisi esitettävä todisteita muslimisaarnaajan väitetystä osallisuudesta epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen.

Samalla suhteet Euroopan unioniin ovat palaneet karrelle. Sotilasvallankaappausyritys, kymmenientuhansien toisinajattelijoiden pidätykset ja hyllytykset sekä oikeusvaltion romuttaminen viestivät selvää kieltä siitä, että Turkin jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa ovat tulleet tiensä päätökseen. Virallista ilmoitusta jäsenyysneuvotteluiden lopettamista ei kenties kuitenkaan tehdä, ellei Turkki ota uudelleen käyttöön kuolemanrangaistusta.

Turkissa ei tapahdu demokraattista kehitystä niin kauan kuin Erdoğan, 62, pysyy vallassa. Erdoğanin jälkeenkin Turkin tulevaisuus on hämärän peitossa, koska vahvaa johtajaa kaipaavalle maalle ei ole tiedossa varteenotettavaa johtajaa.

Käsittämätöntä on, että lähes Saksan kokoisessa valtiossa ei ole uskottavaa oppositiota, vaan Turkki on jakautunut syvästi moneen eri leiriin. Toisaalla ovat Erdoğanin vastustajat ja hänen tukijansa ja toisaalla yhä äänekkäämmäksi käyvät, Yhdysvaltojen tukemat kurdit.

Turkin sekasorto pahenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat