Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpilla on takanaan epäyhtenäinen puolue

Republikaaneja yhdistää nyt oikeastaan vain yksi asia. He vastustavat demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Liikemies Donald Trumpin on määrä ottaa torstaina vastaan republikaanipuolueen presidenttiehdokkuus, jonka hän voitti puoluekokouksen tiistain äänestyksessä.

Valinta oli odotettu, sillä Trump oli kerännyt taakseen riittävän määrän valitsijamiehiä puolueen esivaaleissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että republikaanit olisivat yhtenäisinä hänen takanaan.

Puolue on nyt poikkeuksellisen jakaantunut, pitkälti Trumpin takia. Tämä on näkynyt myös Clevelandin puoluekokouksessa. The New York Times -lehden mukaan puoluekokouksessa republikaanien pääehdokasta vastaan on äänestänyt viimeksi yhtä moni vuonna 1976.

Kiinteistömiljardööri ja tosi-tv-tähti Trump ilmestyi presidenttikisaan politiikan ulkopuolelta. Kovilla puheillaan hän onnistui kukistamaan republikaanieliitin ehdokkaat ja käytännössä kaappaamaan puolueen sen johdolta.

Kärkäs kielenkäyttö onkin ollut Trumpin kampanjan näkyvin piirre. Sävy on miellyttänyt kansanosaa, joka on kokenut vanhan asemansa uhatuksi. Monet republikaanit ovat kuitenkin olleet kauhuissaan muun muassa Trumpin vaatimuksesta estää kaikilta muslimeilta maahanpääsy. Trumpin sävyn oli toivottu pehmenevän ehdokkuuden varmistuessa, mutta niin ei ole käynyt.

Puolueen tulevaisuutta pohtineet ovat olleet erityisen käärmeissään siitä, että Trump on suututtanut latinoäänestäjät rasistisilla puheillaan. Latinot ovat nopeasti kasvava kansanosa, joka sosiaalisesti konservatiivisena voisi äänestää republikaaneja. Tämä haave on nyt valumassa hiekkaan.

Osa republikaanieliitistä taas ei pidä rasismilla flirttailevaa Trumpia sopivana presidentiksi. He ovat huolissaan myös Trumpin epäselvästä ulkopoliittisesta linjasta ja protektionistisista puheita.

Republikaaneja yhdistää nyt oikeastaan vain yksi asia. He vastustavat demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia.

Tästä huolimatta moni republikaanieliitin edustaja näyttää jo varautuvan vaalitappioon ja seuraaviin vaaleihin. Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole, sillä niin paljon Trump on muuttanut poliittista maisemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat