Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko dopingtestaus on saatu näyttämään harrastelijamaiselta puuhailulta

Koko dopingsotku heittää ikävän varjon runsaan kahden viikon päästä alkavien Rion olympialaisten päälle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Peter Power / Reuters
Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina Richard McLarenin johtaman työryhmän raportin, jonka mukaan Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014.
Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina Richard McLarenin johtaman työryhmän raportin, jonka mukaan Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014. Kuva: Peter Power / Reuters

Tänään torstaina pitäisi selvitä, saavatko venäläiset yleisurheilijat osallistua runsaan kahden viikon päästä alkaviin Rion olympialaisiin. Asian ratkaisee Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin CAS.

Jos CAS pitää voimassa Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kesäkuisen päätöksen sulkea Rioon pääsy venäläisiltä yleisurheilijoilta, Kansainvälisen olympiakomiteankin (KOK) on helpompi tehdä päätös siitä, ettei Venäjä saa osallistua lainkaan Rion olympialaisiin.

KOK ei vielä ole ottanut asiaan kantaa, vaikka se päättikin tiistaina hätäkokouksessaan aloittaa kurinpitotoimet Venäjää vastaan. Hätäkokous järjestettiin sen jälkeen, kun Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina raportin Venäjän järjestelmällisestä ja valtiojohtoisesta dopingin käytöstä ja käytön piilottelusta. Wadan raportin mukaan Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin talviolympialaisissa vuonna 2014.

Venäjälle Sotšin olympialaiset olivat tärkeät. Tavoitteena oli osoittaa muulle maailmalle, että Venäjä on taas suurvalta ja kaikin puolin moderni valtio. Suurvalta Venäjän piti olla myös urheilussa. Paineet olivat kovat, sillä Vancouverin talviolympialaisissa vuonna 2010 Venäjä menestyi huonosti.

Nyt Sotšin olympialaiset ovat jäämässä historiaan yhtenä esimerkkinä Venäjän nykyjohdon ajattelutavasta, jossa sääntöjä sovelletaan valikoiden. Venäjän valitus tutkinnan poliittisuudesta ja venäläisvastaisuudesta vain vahvistaa tätä mielikuvaa.

Venäjän toiminta oli härskiä. Sotšin olympialaisissa venäläisurheilijoiden virtsanäytepullojen sisältöjä esimerkiksi vaihdettiin salaa yöllä. Venäläislääkäri nosteli alkuperäiset näytteet seinään tehdyn reiän kautta naapurihuoneeseen rakennettuun väliaikaiseen venäläisten omaan laboratorioon, josta putkimieheksi naamioitunut turvallisuuspalvelu FSB:n agentti palautti ne paikoilleen puhtaalla näytteellä täytettyinä.

Venäjää on syytä rangaista sen häikäilemättömästä dopingohjelmasta. Yksittäisille urheilijoille Rion olympialaisten väliin jääminen olisi tietenkin tragedia, joten puhtaiden venäläisurheilijoiden oikeusturvasta pitää huolehtia. Valtiojohtoisen dopingjärjestelmän kohdalla toimenpiteiden pitää kuitenkin olla kovia, jotta rangaistuksella on merkitystä.

Myös KOK:n omaa toimintaa on tarkasteltava kriittisesti, varsinkin, kun sillä on jo valmiiksi huono maine muun muassa korruptioepäilyjen vuoksi. KOK:n onkin syytä miettiä, miten sitä voidaan huijata suunnitelmalla, joka on kuin Aku Ankan taskukirjasta: naamioitunut mies, reikä seinässä, lähes pimeä piilolaboratorio.

Koko dopingtestausjärjestelmä on nyt saatu näyttämään harrastelijamaiselta puuhailulta, kun Sotšin päälaboratoriota vartioitiin kuin suomalaista jäätelökioskia talviaikaan. Ilmeisesti kaikki luottivat siihen, ettei näytepulloja saa avattua ja suljettua uudelleen. FSB kuitenkin onnistui tässä.

KOK:n pitääkin nyt todistaa, että se on tosissaan yrityksissään kitkeä dopingia. Siksi Venäjää ei voi käsitellä vain ikävänä yksittäistapauksena. Venäjä tuskin on ainut dopingia järjestelmällisesti käyttävä maa. Sen toiminta vain oli poikkeuksellisen hävytöntä – ja se jäi kiinni.

Koko dopingsotku heittää ikävän varjon runsaan kahden viikon päästä alkavien Rion olympialaisten päälle. Se on rehellisten urheilijoiden kannalta sääli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat