Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anttilan konkurssi on isku perinteiselle kaupalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomien mukaan tavarataloketju Anttila kaatui hämärään konseptiin.

”Anttila-tavaratalojen ongelmaksi muodostui aikaa myöten se, etteivät asiakkaat oikein tienneet, millainen Anttila oli ja halusi olla. Keskon omistuksessa se pyrki näyttäytymään yhtä aikaa sekä halpana että laadukkaana, sekä perinteisenä että trendikkäänä. Konsepti muuttui hämäräksi.”

”Anttilan tarina heijastelee monin tavoin yleistavaratalokaupan vaikeaa tilannetta. Verkkokauppa on lohkaissut osan niiden roolista, kansainväliset halpaketjut toisen. Taustalla vaikuttaa myös laajempi kaupan rakenteen ja kulutustottumusten muutos.”

”Myymälätyypin edessä on kehity tai katoa -vaatimus. Jos tavaratalo alkaa vaikuttaa autiolta tai tunkkaiselta, se on vaarassa kadota. Vähän kaikkea -periaate ei enää yksin riitä.”

Pohjalainen kirjoittaa, että tavaratalojen klassikon konkurssi kaventaa kuluttajien valintoja.

”Suomalaisia verkkokauppoja pidetään luotettavampina kuin ulkomaisia. On ikävää, että ostajat joutuvat ongelmiin juuri suuren kotimaisen kaupan kanssa. Kun yhtiö jätti konkurssihakemuksen tiistaina, ei verkkokaupan tuotteita enää luovutettu asiakkaille.”

”Tästä opitaan ainakin se, että verkkokaupassa kannattaa maksaa luottokortilla. Luottokorttiyhtiöltä voi saada rahat takaisin, mutta verkkopankissa maksaneiden eurot jäävät toistaiseksi konkurssipesän uumeniin.”

”Verkkokaupoista voi tilata mitä vain, mutta niissä ei pääse hypistelemään tuotteita ja vertailemaan niitä omin silmin.”

”Se on tavaratalojen ja kivijalkakauppojen vahvuus, nyt ja aina.”

Kainuun Sanomat on huolissaan kuluttajansuojasta.

”Nyt näyttää siltä, että moni Anttilan verkkokaupasta tuotteen tilannut ja maksanut jää nuolemaan näppejään. Rahat menivät, mutta tavaraa ei luovuteta asiakkaalle.”

”Kuluttajansuoja riippuu siitä, millä tavalla ostoksensa maksaa. Jos verkko-ostoksen tekee luottokortilla, konkurssitilanteissa luottoyhtiö palauttaa rahat ja kärsii vahingot omissa nahoissaan. Jos maksun hoitaa verkkopankin kautta, tappiot jäävät kuluttajan niskaan.”

”Luottokorttiyhtiö ja pankki toimivat siis tässä tilanteessa eri tavalla. Miksi?”

”Kuluttajan kannalta on erityisen hankalaa, jos hän voi luottaa yhteen maksutapaan mutta toiseen ei. Tällainen epävarmuus on omiaan heikentämään koko verkkokaupan uskottavuutta.”

”Ironista tässä on se, että kivijalkakauppojen on ollut pakko tulla mukaan verkkokauppaan. Näin teki myös Anttila, joka nyt konkurssin myötä vie uskottavuutta nettiostamiselta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat