Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Güleniläisyys edustaa maltillista islamia – Erdoğan kutsuu terroristeiksi perusteetta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kutsunut gülenistejä terroristeiksi. Gülenismin opetusten valossa syytös on perusteeton.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkkilaisen muslimioppineen Fethullah Gülenin seuraajat ovat viime päivinä joutuneet hämmästyttävän laajan jahdin kohteeksi Turkissa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puhdistustoimet ovat ylimitoitettuja ja ne olisi heti saatava kansainväliseen valvontaan.

Gülenin opetukset ovat jo 1960-luvulta alkaen vedonneet kansanosaan, joka on vieroksunut sekä sekularismia että islamistista radikalismia. Gülenismin nousua ovat siivittäneet ennen kaikkea varakkaat liikemiehet. Heidän lahjoitustensa turvin gülenistit ovat voineet luoda laajan koulu- ja yliopistoverkoston ensin Turkkiin ja sitten jopa ympäri maailman.

Tällainen toiminta on lähtökohtaisesti sopinut Erdoğanille. Sekä Gülen että Erdoğan pyrkivät omilla tahoillaan kasvattamaan Turkin vaikutusvaltaa – molemmat osin osmanien imperiumiin liittyvän nostalgian innoittamina.

Gülenisteillä on ollut jonkin verran vaikeuksia maallistuneiden turkkilaisten eli kemalistien kanssa. Erdoğanin hallituksen korruptioskandaalin jälkeen gülenistit ovat kuitenkin kohdanneet paljon pahempaa vastustusta.

Vuonna 2013 Erdoğanin lähipiiriä syytettiin korruptiosta ja rahanpesusta. Hänen johtamansa hallitus reagoi erottamalla satoja virkamiehiä. Gülen tuomitsi Erdoğanin toimet, ja Erdoğan alkoi syyttää gülenistiverkostoa rinnakkaisvaltioksi – ja terroristijärjestöksi.

Tällainen syytös antaa aiheen tarkastella gülenismin tärkeimpiä opetuksia. Gülen on ammentanut oppeja suvaitsevaisuutta korostavasta suufilais-islamilaisesta perinteestä. Hän on kutsunut nykymuslimeja sekä tunteiden että järjen osalta tasapainoiseen elämään. Tähän kuuluu niin taiteiden kuin tieteidenkin harjoittaminen. Hyveellistä on välittää perheestä, isänmaasta ja koko luomakunnasta.

Gülenin mukaan uskovien perimmäisenä lojaalisuuden kohteena on jumala ja tätä kautta lähimmäisten palveleminen. Maallisissa yhteiskunnallisissa tehtävissä palveleminen sopii kyllä hyveelliseen elämään, mutta ihanteet ovat korkeammalla.

Gülenistien liikettä kutsutaan usein Hizmetiksi, joka viittaa sanaan palvelu. Gülen muotoili vuonna 2000, että ”parhaimmillaan uskovat eivät odota mitään vastalahjaa palveluksistaan, eivät aineellista eivätkä hengellistä, ja juuri tämä on heidän valtansa lähde”. Gülenin mukaan valtiot voivat kuitenkin joutua käymään oikeutettuja sotia.

Moni gülenisti on noussut merkittävään asemaan aatteelle omistautumisen kautta. Samalla liike on muodostunut tietyllä tapaa lahkomaiseksi. Siitä irrottautuneiden osa ei ole välttämättä ollut helppo.

Silti presidentti Erdoğanin syytös, että Gülen ja hänen keskeiset seuraajansa muodostaisivat terroristijärjestön, on gülenistien opetusten valossa perusteeton. Gülen on vuosikymmenten ajan tuominnut terrorismin, kehittänyt rauhanomaista islamilaista etiikkaa ja edistänyt uskontodialogia. Voidaan toki spekuloida, kestääkö kaikkien gülenistien pasifistinen ote alati laajentuneiden puhdistusten paineet.

Osallistuin keväällä gülenistien järjestämään Countering Violent Extremism -konferenssiin Brysselissä Belgiassa, vain noin viikkoa ennen siellä tapahtuneita pommi-iskuja. Kaikki tuossa konferenssissa viittasi siihen, että johtavat gülenistit työskentelevät määrätietoisesti rauhanomaisen islamin edistämiseksi.

On vielä liian aikaista sanoa, oliko vallankaappauksen yrittäjillä oleellisia gülenistiyhteksiä. Kaappausyrityksen jälkeiset tapahtumat ovat kuitenkin jatkoa Erdoğanin ylimitoitetuille toimille gülenistejä vastaan.

Esimerkiksi hänen määräämiään ratsioita laajalevikkisen gülenismitaustaisen Zaman-lehden toimitukseen on pidettävä räikeinä hyökkäyksinä sananvapautta vastaan. Miten voidaan luottaa siihen, että Turkin hallinto antaa tapahtumista oikean kuvan, jos Erdoğan vaientaa kriitikkojensa keskeisimmän äänenkannattajan väkivalloin?

Gülenistit eivät ole aina onnistuneet noudattamaan ihanteitaan. Nyt Turkissa asuvilla gülenisteillä on kuitenkin äärimmäisen huonot edellytykset saada oma tulkintansa tapahtumista kuulluksi, ellei tapahtumien tutkintaan saada vahvaa ja monipuolista kansainvälistä edustusta.

Ville Päivänsalo

Kirjoittaja on globaalin teologian, maailmankuvien ja aatevirtausten apulaisprofessori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat