Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistöverotuksen on oltava oikeudenmukaista

Kiinteistövero on kunnille mieluisa, sillä sen tuotto on helppo ennustaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunki sai tahtonsa läpi, kun Helsingin hallinto-oikeus linjasi, että seitsemän töölöläisen taloyhtiön pitäisi maksaa kiinteistöveroa tonttien toteutuneen rakennusoikeuden mukaisesti (HS 21. 7.).

Kiinteistöveroa maksetaan nykyisin sen mukaan, kuinka paljon asemakaavaan on merkitty rakennusoikeutta, sillä se määrää maapohjan verotusarvon.

Helsingin kantakaupungissa on kuitenkin lähes 2 500 kiinteistöä, jotka ovat selvästi suurempia kuin kaava sallisi. Kaavoihin alettiin kantakaupungissa 1960-luvulla merkitä rakennusoikeus tarkoituksella pienemmäksi kuin tontilla jo oleva talo oli. Tällä haluttiin suojella eteläistä Helsinkiä. Näin alue ei enää houkutellut gryndereitä tuhoamaan vanhoja taloja ja rakentamaan tilalle uusia, minkä ansiosta Helsingin keskusta ei muistuta Turkua.

Helsinki on kuitenkin jo vuosia halunnut, että taloyhtiöt maksaisivat kiinteistöveroa myös näistä niin sanotuista haamuneliöistä. Näin Helsinki keräisi vuodessa kiinteistöveroa joidenkin arvioiden mukaan jopa 18 miljoonaa euroa nykyistä enemmän. Viime vuonna kaupunki sai kiinteistöveroina 214 miljoonaa euroa.

Kiinteistövero on kunnille mieluisa, sillä sen tuotto on helppo ennustaa. Rakennukset ja maapohja eivät myöskään muuta pois. Valtiovarainministeriökin on kannustanut kuntia kiristämään kiinteistöverotusta, sillä monet kunnat ovat määrittäneet kiinteistöveron niin matalaksi kuin se valtion asettamissa rajoissa voi olla. Helsinkikin on pitänyt asuinrakennusten kiinteistöveron maltillisena.

Verotuksen pitää olla läpinäkyvää ja tasapuolista. Nyt niin ei ole kiinteistöveron osalta, sillä Helsingissä uusilla tonteilla kaavaan merkitty rakennusoikeus vastaa yleensä myös todellista tilannetta.

Korotus ei olisi kantakaupungissa valtava, sadan neliön asunnon kiinteistövero kasvaisi arviolta 120 euroa vuodessa.

Alue on kuitenkin jo nyt maan kalleinta asua. Lisäksi asukkaat ovat syyttömiä nykykäytäntöön, kaupunkihan itse merkitsi rakennusoikeudet aikanaan kaavaan keinotekoisen pieninä.

Siksi asiaan olisi syytä saada korkeimman hallinto-oikeuden kanta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat