Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenne joutuu päästökuurille

EU:n päästövähennystavoitteen saavuttaminen ei ole Suomelle mahdoton tehtävä. Tavoitteeseen pääsy edellyttää kuitenkin merkittävästi uusia päästövähennyksiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Emilia Kangasluoma / HS
Sähköautojen määrän kasvattaminen on yksi keinoista, joilla vähennetään liikenteen päästöjä.
Sähköautojen määrän kasvattaminen on yksi keinoista, joilla vähennetään liikenteen päästöjä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Euroopan unioni on sitoutunut kansainväliseen ilmastopolitiikkaan, jonka suurta linjaa ohjaavat Pariisin ilmastokokouksessa viime joulukuussa tehdyt sitoumukset päästöjen kasvun hillitsemiseksi. EU-maiden yhteinen tavoite on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Päästöt jakautuvat kahteen osaan. Päästökaupan piirissä olevia teollisuuden päästöjä vähennetään 43 prosenttia ja päästökaupan ulkopuolisia päästöjä 30 prosenttia. Päästökaupan ulkopuolisia päästöjä ovat rakentamisen, lämmityksen, asumisen, maatalouden, tieliikenteen ja jätehuollon päästöt. Tämä kokonaisuus aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöistä reilusti yli puolet.

Päästöjen vähentäminen on hidasta ja vaatii monenlaisia ponnistuksia niin EU:lta kuin jäsenmailtakin. EU:n ilmastopolitiikka kytkeytyykin monin tavoin siihen, miten EU-maat pitävät huolta teollisuuden kilpailukyvystä. Yhtälö vaatii tasapainottelua, sillä päästöjen vähentäminen maksaa. Siksi ei ole ihme, että EU-komission keskiviikkona julkaisema esitys kunkin jäsenmaan päästövähennystarpeesta herätti Suomessakin huolta tulevista kustannuksista.

Suomen osuus EU-maiden taakanjaosta on odotettua suurempi. Suomen on vähennettävä päästökauppaan kuulumattomia päästöjä 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Suomea suuremman vähennysvelvoitteen saivat vain Saksa ja Luxemburg. EU:n keskiarvo 30 prosenttia.

Samaan aikaan päästövähennysehdotuksen kanssa komissio antoi myös vähähiilistä liikennettä koskevan tiedonannon. Kyse ei ole sattumasta, sillä tieliikenteen päästöt muodostavat 40 prosenttia päästökaupan ulkopuolisista päästöistä.

Liikenteellä on edessä päästökuuri. Tavoitteena on vauhdittaa siirtymää älyliikenteen aikaan ja päästöttömiin liikennevälineisiin sekä liikennejärjestelmien tehokkuuden optimointiin.

Pitkien välimatkojen Suomelle tieliikenteen päästöjen leikkaaminen on haaste. Haasteeseen on kuitenkin jo varauduttu hallitusohjelmassa ja liikennekaari-hankkeessa.

Yhtä isoa ratkaisua ei löydy, vaan päästövähennystavoitteeseen päästään lukuisilla pienillä toimilla. Liikenteen päästöissä kyse on biopolttoaineiden kehittämisestä, sähkö- ja vetyautoista, autokannan uudistamisesta, autojen yhteiskäytöstä, liikennejärjestelmien digitalisoitumisesta ja tiemaksuista. Pyöräilyn ja kävelyn edistämistä ei voi vähätellä.

Päästövähennystavoitteen saavuttaminen ei ole mahdoton tehtävä. Yksin liikenteen päästöihin puuttumalla saadaan kokoon yli puolet Suomen nyt saamista velvoitteista. Tavoitteeseen pääsy edellyttää kuitenkin uusia vähennyksiä myös muilla sektoreilla. Se maksaa, sillä mitä suurempaa vähennysprosenttia tavoitellaan, sitä suuremmiksi nousevat kustannukset. Kaikkein kalleimmaksi käyvät ne viimeisimmät prosenttiyksiköt päästötavoitteesta, kun yksinkertaisimmat keinot energiatehokkuuden ja vähäpäästöisyyden parantamiseksi on jo käytetty.

Liikennepalveluiden suorat kustannukset voivat nousta merkittävästi, ja tähän hallitus osaltaan jo varautuu tukemalla monin tavoin biopolttoaineita. Samaan aikaan uudenlaisten älyliikenneratkaisujen kehittäminen tarjoaa paljon liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä on syytä hyödyntää globaaleilla ilmasto- ja energiamarkkinoilla.

Päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan uutta teknologiaa ja innovaatioita. Siksi clean tech -yrityksille on tarjolla valtavasti mahdollisuuksia myös liikenteen ja logistiikan alalla. Niitä suomalaisyritysten ei kannata jättää hyödyntämättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat