Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilinielut huomioitava päästötavoitteissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaleva kirjoittaa, että EU-komission Suomelle asettama tiukka päästötavoite koskettaa jokaista suomalaista.

”Moni taho pettyi Suomessa, sillä lopputulos oli 1–2 prosenttiyksikköä ajateltua tasoa korkeampi. Vaikka nosto vaikuttaa pieneltä, kustannukset kasvavat sen myötä merkittävästi.”

”Komission esitys kohdistuu arkipäiväisiin päästölähteisiin eli liikenteeseen, lämmitykseen, maatalouteen ja jätehuoltoon.”

”On mahdollista ja toivottavaa, että Suomen velvoite vielä alenee lähemmäksi alkuperäistä tavoitetta. Metsät voivat pienentää esimerkiksi maatalouden ja liikenteen päästötavoitteita.”

”Kyseessä ei ole kikkailu vaan luonnonmukainen tosiasia. Suomen metsät ja hyvin hoidetut viljelymaat sitovat ilmakehästä hiilidioksidia enemmän kuin komissio tavoiteasettelussaan on tässä vaiheessa ottanut huomioon.”

”Suomen pinta-alan metsäisyys ja metsätalous ovat monelle eurooppalaiselle outo asia. Siksi suomalaisten asiantuntijoiden kannattaakin teroittaa komissiolle, miten maankäyttö- ja metsätoimialan hiilinielut voidaan ottaa paremmin lukuun päästövähennyksiä laskettaessa.”

”Suomen on muutettava liikennejärjestelmäänsä nopeammin ja vauhditettava digitalisaation kaltaisia hankkeita, jotka kehittävät infrastruktuuria päästöttömämmäksi.”

”Kova päästötavoite voi vauhdittaa innovaatioita vähennettäessä öljyriippuvuutta.”

Keskisuomalaisen mukaan ilmastosta tarvitaan koko ajan lisää tutkimustietoa.

”Komission esitys antaa jäsenmaille mahdollisuuden hyvittää päästöjä toimilla, jotka sitovat kasvihuonekaasuja. Sellaisiksi lasketaan esimerkiksi metsän istutus sekä niittyjen ja viljelymaiden hoito.”

”Hyvitysmahdollisuus on saanut Suomessa tuoreeltaan ristiriitaisen vastaanoton. Maa- ja metsätaloustuottajien MTK suhtautuu siihen varovaisen myönteisesti, ympäristöjärjestö WWF pitää sitä vähennystavoitteiden toteutumisen vaarantavana porsaanreikänä.”

”Suomen kannalta merkittävää metsänhoitoa ei tässä vaiheessa lasketa päästöjä hyvittäväksi toiminnaksi. Komission mukaan sen hyötyjä on vaikea mitata. Hyväksyttävän laskentakaavan selvittäminen kuitenkin jatkuu.”

”Metsänhoidon epäselvä tilanne osoittaa, kuinka ensisijaisen tärkeää edelleen on saada lisää tutkimustietoa ilmastonmuutoksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä.”

”Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ei sovi aikailla, mutta eri maiden sitouttaminen yhteiseen päämäärään edellyttää, että päätöksillä on vankka tietopohja eivätkä ne vaikuta epäoikeudenmukaisilta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat