Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tolloja autoilijoita riittää Hangosta Utsjoelle

Hyvä kanssa-autoilija, peltipoliisin kohdalla ei tarvitse ajaa alinopeutta.

Pääkirjoitus
 
Ari Kinnari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Kesä on siitä mukavaa aikaa, että ehtii autoilla ympäri Suomea. Muutama asia liikenteessä pistää silmään.

Ajonopeus. Maakunnissa ajetaan lainkuuliaisemmin kuin pääkaupunkiseudulla. Mitä kauemmaksi taakse Helsinki jää, sitä yleisemmin autoilijat ajavat nopeusrajoitusten mukaan. Jos merkissä seisoo 80, myös nopeusmittari osoittaa 80:tä.

Etelässä liikkuu enemmän opportunisteja, jotka optimoivat vauhtinsa. He ottavat huomioon mittarivirheen, sakkorajan sekä sakotuksen varmuusvähennyksen ja ajavat harkittua ylinopeutta laillisuuden rajamailla.

Suurin osa ajaa edellä mainittujen ääripäiden välissä.

Liikenteen sujuvuuden kannalta on hankalaa, että 80 kilometriä tunnissa tarkoittaa kuskista riippuen 75–90 kilometriä tunnissa. Lisäksi tulevat vielä suurta ylinopeutta ajavat. Liikenneviraston mukaan kesällä pääteiden autoista lähes puolet päästelee ylinopeutta.

Toivottavasti mittarit saadaan joskus kalibroitua ja vauhtinäkemys yhtenäistettyä.

Nopeusvalvontakamerat. Hyvä kanssa-autoilija, jos kahdeksankympin alueella pientareella nököttää peltipoliisi, nopeutta ei tarvitse pudottaa 70 kilometriin tunnissa. Tolppakamera nimittäin räpsähtää vain silloin, kun nopeutta on liikaa.

Poliisi ei myöskään lähetä hidastelusta Kuukauden varmin autoilija -kunniakirjaa. Takana tulevat kyllä lähettäisivät mielellään jotain muuta turhan pumppausliikkeen aiheuttamisesta.

Ilmiö on sukua sille, ettei moni uskalla ohittaa alinopeutta ajavaa poliisiautoa. Uskokaa pois: 70:tä ajavan maijan saa ohittaa 80:n nopeudella 80:n alueella.

Liikenneympyrät. Liikenneympyrä on mainio keksintö, sillä se sujuvoittaa oikein käytettynä autoilua huomattavasti. Ikävä kyllä läheltä piti -tilanteita kokee nykyään niissä kaikkein useimmin.

Liikenneympyrässä ajamisessa ei ole maantieteellisiä eroja – tolloja riittää Hangosta Utsjoelle.

Mikä siinä on niin vaikeaa? Ei tarvitse noudattaa kuin muutamaa sääntöä: ympyrässä ajavalla on etuajo-oikeus, suojatiellä liikkujia on väistettävä tullessa sekä mennessä ja ympyrästä poistuminen ilmoitetaan vilkulla.

Alkukesän perusteella tuntuu kuitenkin, että joustavuus ja muiden huomioon ottaminen liikenteessä on jopa lisääntynyt, ja hyvä niin. Ajetaanpa ihmisiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat