Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannatusmittaus antaa Sdp:lle paljon pohdittavaa

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n kannatus on lähtenyt alamäkeen. Tämä on huono uutinen puheenjohtaja Antti Rinteelle, joka on toistaiseksi pelastanut nahkansa gallupmenestyksen ansiosta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämässä tuoreessa puoluekannatuskyselyssä näkyy täsmälleen sama ilmiö kuin Yleisradion vastaavassa kyselyssä vajaa kaksi viikkoa sitten. Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n kannatus on lähtenyt alamäkeen.

Demarit alkoivat saada nostetta viime syksynä, kun nykyinen hallitus kompasteli kilpailukykysopimuksessa ja suututti ammattiryhmiä kätilöistä dosentteihin.

Nyt sopimus on allekirjoitettu, minkä lisäksi Sdp jäi alkukesästä puoluekokouksiaan pitäneiden puolueiden varjoon.

Sdp on HS:n kyselyssä yhä toiseksi suurin puolue ennen kokoomusta, mutta niiden ero kaventui kerralla.

Tämä on huono uutinen Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka on toistaiseksi pelastanut nahkansa gallupmenestyksen ansiosta. Jos kannatus kovin rapisee, Sdp:n on saatava uusi vaihde silmään syksyn mittaan.

Myös opposition sisällä kisa kovenee syksyn alkaessa, kun vastavalitut puheenjohtajat eli vasemmistoliiton Li Andersson ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson astuvat kehään. Vasemmistoliitto on vielä suurempi uhka vihreille kuin Sdp:lle, mikä näkyy jo tässä kannatuskyselyssä.

Kokoomuksessa luotetaan nyt siihen, että uusi puheenjohtaja Petteri Orpo saisi kannatuksen nousemaan 17–18 prosentin tasolta, jolla kokoomus on junnannut pitkään.

Vielä ei ole nähty, miten Orpo kirkastaa kokoomuksen tavoitteita. Ensi linjausten perusteella ainakaan kokoomuksen liberaalisiipi ei saa samaa ymmärrystä kuin aiemmin: Orpo irtisanoutui vikkelästi kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotuksesta poistaa sunnuntaityön lisät laista.

Pääministeripuolue keskusta on pitänyt asemansa suorastaan hämmästyttävästi. Sen kannatus oli tismalleen sama kuin eduskuntavaaleissa, 21,1 prosenttia.

HS laski aiemmin, että perussuomalaiset saisivat nykykannatuksellaan enää 16 kansanedustajaa nykyisen 37-henkisen ryhmän sijaan.

Toistaiseksi ryhmän hermot ovat pitäneet, mutta vaalikauden edetessä heikko kannatus alkanee näkyä hallitusyhteistyössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat