Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin puheissa on vain Yhdysvallat

Yhdysvaltain vetäytyminen Euroopasta muuttaisi myös Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump puhui puolueen kokouksessa torstaina Clevelandissa.
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump puhui puolueen kokouksessa torstaina Clevelandissa. Kuva: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin ulkopoliittista linjaa on pidetty epäselvänä, mutta tämän viikon esiintymisten jälkeen se ei sitä enää ole. Näyttää ennemminkin siltä, että puheet linjan epäselvyydestä ovat olleet toiveajattelua siitä, että Trumpin aiemmat lausunnot olisivat olleet vahinkoja.

Trumpille kaiken keskiössä on Yhdysvallat, ja kansainvälinen toiminta on hänelle toisarvoista. Yhdysvaltain globaalit intressit Trump määrittelee lähes pelkästään talouden näkökulmasta, jos mukaan ei lasketa terrorismin torjumista. Linja tuli selväksi sekä Trumpin torstaina puoluekokouksessa pitämässä puheessa että amerikkalaislehti The New York Timesin keskiviikkona julkaisemassa pitkässä Trumpin haastattelussa.

Puoluekokouspuhe keskittyi ymmärrettävästi pitkälti sisäpolitiikkaan. Sen viesti oli tiukka: Yhdysvallat on kriisissä, joka uhkaa amerikkalaista elämäntapaa. Syyllisiä tähän ovat demokraattipresidentti Barack Obama, Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton, terroristit ja luvattomat siirtolaiset. Ratkaisu on Trumpin mukaan kuri ja järjestys sekä keskittyminen Yhdysvaltain omiin ongelmiin.

The New York Timesin haastattelussa Trump sanoi suoraan, ettei hänen johtamansa Yhdysvallat välttämättä puolustaisi hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Nato-liittolaista, jos maa ”ei ole täyttänyt velvoitteitaan Yhdysvalloille” eli maksanut omaa osuuttaan puolustuksestaan. Trump ei myöskään presidenttinä aikoisi juuri puolustaa demokratiaa tai kansalaisvapauksia esimerkiksi Turkissa. Hänestä Yhdysvalloilla on kansalaisoikeuskysymyksissä niin paljon ongelmia, ettei sillä ole oikeutta ”luennoida muille”.

Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on valtavan muutoksen edessä, jos Trump valitaan presidentiksi ja jos hän todella noudattaa linjauksiaan.

Suurin huoli näyttää nyt olevan Baltian ja itäisen Keski-Euroopan maissa, jotka ovat ulkoistaneet puolustuksensa lähes kokonaan Yhdysvalloille ja muille isoille Nato-maille. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiiruhtikin muistuttamaan solidaarisuuden olevan Naton pääarvoja ja Euroopan rauhan olevan tärkeää Yhdysvaltain turvallisuudelle.

Myös Suomelle vaikutukset olisivat isoja. Suomen turvallisuuspoliittinen asema heikkenisi selvästi, jos Trumpin linja toteutuisi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toistuvasti todennut Suomen turvallisuuspolitiikan olevan neljän pilarin varassa. Pilarit ovat puolustuskyky, länsi-integraatio, Venäjän-suhteet ja kansainvälinen oikeus. Näistä länsi-integraatio tarkoittaa käytännössä tukeutumista Yhdysvaltain läsnäoloon Euroopassa, joten Yhdysvaltain vetäytyminen suistaisi järjestelmän epätasapainoon.

Tällä kertaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksella onkin todennäköisesti suorempi vaikutus Suomeen kuin koskaan ennen.

Trump on aiemmin vihjaillut, että hänen vaalikampanjansa aikana antamat ärhäkät lausunnot ovat vain ensimmäinen neuvottelutarjous. Varsinaiset päätökset olisivat sitten maltillisempia kuin ennakkopuheet.

Näin saattaa olla – tai olla olematta. Puoluekokouksessa pidetty puhe oli kuitenkin kirjoitettu etukäteen, joten sen sisältö oli mietitty tarkkaan. Puhe oli häikäilemättömän populistinen. Trumpin retoriikka toi mieleen 1930-luvun, jolloin isoihin ongelmiin löydettiin syylliset ja yksinkertaiset ratkaisut.

Yhdysvallat on maailmanpoliisina toimiessaan tehnyt virheitä. Sen vetäytyminen kuoreensa ei kuitenkaan lisäisi globaalia turvallisuutta, vaan vähentäisi sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat