Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ketjuohjauksen ja oman järjen käytön välinen konflikti – Oltiinko Anttilassa viime vuodet ”vain töissä”?

Anttilan johto epäonnistui henkilöstöjohtamisessa eikä saanut työntekijöitä mukaan välttämättömän muutoksen läpivientiin, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 

Hyvä omistaja luo ympärilleen hyvinvointia. Näin määritteli Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa viime sunnuntaina (HS 17.7.). Kokenut yritysjohtaja kaipaa suomalaiseen keskusteluun puhetta omistajista. Kasvottomien yritysten takaa pitäisi näkyä oikeita ihmiskasvoja.

Stadigh ei puhu vain pörssiyhtiöistä. Ihmisten pitäisi hänen mielestään ottaa omistajuutta myös valtiosta. ”Valtio olemme me, veronmaksajat. Jatkuva puhe valtiosta on johtanut siihen, että olemme siitä henkisesti riippuvaisia.”

Sadan vuoden visio -sarjassa julkaistu haastattelu tarjoaa fiksun viitekehyksen, jonka läpi voi tarkastella kuluneen viikon puhutuinta yritysruumista, tavarataloyhtiö Anttilaa. Perinteikäs kauppaketju hakeutui tiistaina konkurssiin maksukyvyttömyyden takia.

Anttilan tavaratalot ja verkkokaupat olivat viimeksi saksalaisen pääomasijoittajan 4K Investin hallussa. Uusinkaan omistaja ei saanut bisnestä kannattamaan, ja rahahanat käännettiin kiinni.

Kyse ei ollut isosta summasta vaan periaatteesta. Näin päättelin, kun kuuntelin Kodin1-myymälän kassalla erään naisasiakkaan ja myyjän välistä keskustelua. Rouva oli noukkinut tarjouskorista kylmäpatterin, jonka luuli saavansa reiluun alehintaan, kuten vieressä ollut kyltti lupasi.

Kassahenkilö vakuuttaa asiakkaalle, että ostos on normaalihintainen. Koriin kiinnitetty alelappu kertoo kuulemma vain siitä, että liikkeessä on alennusmyynti – eikä siis tarkoita juuri tuota tuotetta.

Asiakas on syystä närkästynyt. Myyjän mukaan muutkin ovat kyllä reklamoineet samasta aiheesta. Hän kuitenkin vetoaa ketjun markkinointiosastolta saatuihin ohjeisiin, joiden mukaan alennusmyyntiä on liikkeessä markkinoitu.

Tähän oli asiakkaan tyytyminen.

Juuri henkilöstön asema on ratkaiseva, Tokmanni-konsernin perustaja, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen korosti arvioidessaan Ylen haastattelussa Anttilan konkurssin syitä ja seurauksia (Yle 20.7.). Hänen sormensa osoittaa etenkin liikeketjun edelliseen omistajaan. ”Keskon kyljessä Anttilasta tuli virkamies”, Kakkonen täräyttää.

Anttilan johto siis epäonnistui henkilöstöjohtamisessa, eikä väkeä saatu mukaan välttämättömän muutoksen läpivientiin.

Kakkosen arviolle on helppo löytää tukea arkihavainnoista. Asiakkaan silmin syntyi vaikutelma, että Anttilassa oltiin viime vuodet ”vain töissä”, ilman erityistä innostusta tai joukkuehenkeä. Oireyhtymään kuuluu ketjuohjauksen ja oman järjen käytön välinen konflikti.

Nyt koko yrityksen henkilökuntaa uhkaa irtisanominen. Paljon mieluisampaa olisi, jos hyvällä omistajuudella olisi vointu pelastaa edes osa näistä työpaikoista.

Työn merkityksen hämärtyminen on vitsaus, jonka riskejä ei kannata vähätellä. Pyrkimys parantaa henkilöstön sitoutumista on vuosia ollut korkealla HR-osastojen tehtävälistalla. Ratkaisut eivät ole helppoja, ja paljon on kiinni kyvystä viedä läpi rohkeita uudistuksia.

Ongelmat näkyvät etenkin toimialoilla, joissa työntekijät kokevat mahdollisuutensa vaikuttaa työhönsä vähäisiksi, kehittymisnäkymät kehnoiksi ja johdon etäiseksi. Työnantaja on ennen pitkää kuin Stadighin valtio – ulkopuolinen, vieraannuttava toimija.

Fyysisten omistajien kato ja pesältä toiselle hyppelehtivien ammattijohtajien esiinmarssi tuskin ovat edistäneet erityisen vahvan, sitoutumista edistävän yrityskulttuurin kehittymistä.

Ajan saatossa myös työntekijöiden odotukset ovat muuttuneet. Nuori sukupolvi ei hae työpaikastaan elämänuraa vaan uusia kokemuksia. Työpaikan tulee näyttäytyä vetovoimaisena yhteisönä, ei vain välttämättömänä pahana.

Tavarataloillekin kaivataan nyt ”modernia sielua”, sitä että ne myisivät asiakkailleen tavaroiden ohella myös elämäntapaa. Samasta asiasta on pitkälti kyse työntekijöiden kanssa. Yritys voi hyvin, kun henkilökunta kokee olevansa osa sitä, tärkeä lenkki menestyksen rakentamisessa. Organisaatiosta ollaan ylpeitä, siihen halutaan kuulua.

Epäilemättä moni yritys on parempi kuin siitä myyntitiskillä, puhelimessa tai sähköpostitse saatu ensivaikutelma. Mutta kun homma ei kerta kaikkiaan luista, sen vaan tuppaa näkemään naamasta.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat