Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Pasila etenee kohti tornitaloja

Keski-Pasilasta tulee vielä nykyistäkin Pasilaa vilkkaampi liikenteen solmukohta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Tripla-kauppakeskusta rakennetaan raiteiden päälle Keski-Pasilassa.
Tripla-kauppakeskusta rakennetaan raiteiden päälle Keski-Pasilassa. Kuva: Sami Kero / HS

Keskikesällä Helsingin Pasilaan osuva satunnaisempi kävijä saattaa ihmetellä, miksi alueen liikennejärjestelyt herättivät keväällä harmia ja mielenosoituksia. Nyt kun autojen ja työmatkalaisten määrä on supistunut murto-osaan normaalista, liikenne vihdoin sujuu.

Tätä iloa ei kuitenkaan kestä pitkään. Pasilassa liikkuvat voivat varautua vielä vuosia kestävään rakennustyömaahan ja jatkuviin muutoksiin. Alueen vilkkaan joukkoliikenteen takia kaikkia tilapäisjärjestelyjä ei voi tehdä vain pyöräilijöiden ehdoilla.

Keski-Pasilan voi sanoa olevan valmis vasta vuonna 2040, jolloin kokonaisuuteen kuuluvat nyt aloitettu Tripla-kauppakeskus, sen pohjoispuolelle nouseva asuinalue ja eteläpuolen kymmenen tornitaloa.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että Pasilan vanhaa asemaa alettiin heinäkuun alkupuolella purkaa. Purkutyö näyttää tulleen monelle yllätyksenä. Harva itkee aseman perään, vaikka sen palvelut väliaikaisesti supistuvatkin.

Asema puretaan nykyisestä asemahallin tasosta ylöspäin, ja vain radan päällä olevat rakenteet säästetään. Syksyllä alkavat väliaikaisen aseman rakennustyöt. Varsinainen uusi asema sijoittuu Triplaan, joka valmistuu vuosina 2019–2022 vaiheittain.

Koko mylläkässä on kyse Helsingin kunnianhimoisesta suunnitelmasta rakentaa Keski-Pasilasta työpaikkojen, asumisen, ostosten ja viihteen uusi kaupunkikeskus, joka muuttuisi halutuksi asuin- ja työpaikaksi sekä käyntikohteeksi.

Keski-Pasilasta tulee lisäksi vielä nykyistäkin Pasilaa vilkkaampi liikenteen solmukohta. Julkista liikennettä linjataan sen kautta uusiksi, ja rakennustöissä varaudutaan jo nyt siihen, että 2030-luvulla Keski-Pasilan kautta kulkee metrolinja.

Mainoskyltit työmaalla puhuvat Helsingin uudesta keskustasta.

Ehkäpä, mutta ainakin kauppakeskus joutuu kovaan kilpailuun keskustan liikkeiden ja muun muassa Kalasatamaan rakenteilla olevan samantyyppisen ostosparatiisin kanssa.

Kuten viime viikolla Anttilan konkurssissa nähtiin, koventuvan kilpailutilanteen lisäksi kaupan perinteiset konseptit ovat murroksessa. Kauppakeskuksista yritetäänkin tehdä nyt elämyksellisiä ja tuoda niihin asiakasmagneeteiksi myös kulttuuria ja palveluita, joita ei netistä saa.

Onnistunut yhtälö Triplan kokoisessa kauppakeskuksessa vaatii ison ja ostovoimaisen asiakasvirran. Triplaakin on viritetty Helsingin kasvavan väkiluvun varaan.

Keski-Pasilan purettavan ratapihan tilalle tulee asuinalue noin 3 200 asukkaalle, minkä lisäksi alueelle tehdään toimitiloja noin tuhannelle työntekijälle. Sijainti joukkoliikenneyhteyksien lähellä on ihanteellinen.

Toiveena on, että alueesta tulisi eloisa ja kaupunkimainen. Tiivis siitä ainakin tulee, toivottavasti ei kuitenkaan viihtyisyyden kustannuksella.

Keski-Pasilan toistaiseksi hahmottomin alue ovat etelälaidan tornitalot, joista on olemassa vasta italialaisen Cino Zucchi Architetti -toimiston viitesuunnitelma. Sitä ei toteuteta, vaan Helsinki käynnistää vuodenvaihteessa kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun alueen kymmenestä talosta.

Kalasataman kokemusten perusteella tornitalojen asunnot kiinnostavat ostajia.

On toivottavaa, että arkkitehtuurikilpailu tuottaa Helsingille kiinnostavan uuden siluetin. Havainnekuvien perusteella etenkään Triplan arkkitehtuuri ei säväytä, joten Keski-Pasilan näyttävyys jää tornitalojen varaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat